Aftreden Catalaanse minister

De Catalaanse minister voor handel en kennis, Jordi Baiget, uitte afgelopen Maandag in een interview in de krant d’Avui zijn twijfels over het te houden referendum. Hij denkt dat het referendum niet bindend zal zijn door de druk van Spaanse zijde en dat het eenzelfde karakter zal hebben als de door vrijwilligers uitgevoerde, niet bindende, volksraadpleging van 9 November 2014. (Deze volksraadpleging kreeg toendertijd het uiteindelijk niet-bindend karakter in plaats van een referendum, ten gevolge van de juridische druk van het constitutioneel hof. Het leidde toen tot veroordelingen van ex-president Mas en drie van zijn ministers.) Ook liet hij weten bezorgd te zijn voor de juridische dreigementen van Spaanse zijde. Niet voor hem zelf (‘Ik ben niet bang om de gevangenis in te moeten’), maar eerder voor zijn gezin, familie en bezittingen. Hoewel dit zeer begrijpelijk is in de huidige situatie, had president Puigdemont een aantal weken geleden aan zijn ministers gevraagd om plaats te maken indien zij de spanningen niet kunnen opbrengen. Gistermiddag heeft Puigdemont de minister ontslagen omdat hij vond dat deze houding recht tegen het politieke beleid van zijn
regering ingaat: de overtuiging van en oprechte medewerking dat op 1 Oktober een bindend referendum wordt gehouden, georganiseerd en uitgevoerd door de regering die een democratisch mandaat van de bevolking heeft.

Please follow and like us:
error