Verschillende maatstaven van de Europese Unie

jordis-presMeer dan honderd parlementariers van verschillende Europese landen drukken in een petitie hun grote bezorgdheid uit over de situatie in Catalonië. Zij dringen er bij Spanje op aan om de verkiezingen van morgen eerlijk te laten verlopen en het resultaat te erkennen. (De kiescommissie heeft de vraag voor een internationaal waarnemersteam niet gehonoreerd.) Ook vragen zij om te stoppen met de gerechtelijke vervolgingen van politici in Catalonië, om de politieke gevangenen vrij te laten en zij dringen aan op onderhandelingen tussen de partijen. Onder de ondertekenaars bevinden zich politici uit Finland, Estland, Letland, Denemarken, Groenland, Noord-Ierland, Ierland, Schotland, Groot Brittanië en Belgie. Zoals is te zien, zijn het voornamelijk politici uit kleine EU landen. Er is echter geen enkele Nederlandse parlementariër die de moeite heeft genomen om zich te interesseren voor de schending van de mensen-en burgerrechten in een ander EU lidstaat.

Waarom vragen deze parlementariers dit voor ‘slechts’ een regionale verkiezing in een ander EU lidstaat? Twijfelen zij misschien aan de Spaanse democratische normen en waarden? Spanje is toch een democratische rechtsstaat want zij is lid van de EU, nietwaar meneer Timmermans? U kondigde vandaag aan om het proces van artikel 7 van het Europees verdrag op te starten tegen Polen. Dit vanwege de ondemocratische wetgeving daarginds. Spanje gedraagd zich echter niet minder ondemocratisch, maar artikel 7 wordt zelfs niet overwogen. De misdadigers zijn de Catalanen die zogenaamd illegaal een referendum hebben gehouden. Of zijn de economische belangen met Spanje misschien belangrijker dan de rechten van de Europese burger?

Please follow and like us:

Published by

gb_vdg

As engineer in physics I am mainly interested in technology and science. But also in (analog) photography and related arts. I practice some sport, like biking. I also collaborate to improve the real life boundary conditions of my second country.