Verkiezingsdag

jordis-pres

Morgen is het verkiezingsdag.
Opgelegd, op illegale en illegitieme manier door de Spaanse president. Na een ongelijke verkiezingscampagne tussen voor-en tegenstanders voor een onafhankelijk Catalonië. Waar kandidaten in ballingschap in België zitten, of in de gevangenis. Waar politici en politieke partijen niet in vrijheid kunnen zeggen wat ze willen gaan doen als zij in de regering komen om niet weer in de gevangenis te belanden of hun partijgenoten die in de gevangenis zitten, niet te benadelen. Met een partijdige kiescommissie, aangesteld door de Spaanse regering en die alleen bestaat uit leden van de regeringspartij en haar gedoogpartners. Een kiescommissie die zó autoritair is, dat zij zelfs de kleur geel, symbool van protest tegen de politieke gevangenen, in en op de openbare gebouwen, de kerstbomen en de fonteinverlichtingen verbied. Waar censuur op de Catalaanse TV en Radio, inclusief nieuwe rechtsvervolgingen van journalisten, plaats vonden tijdens de campagne. In een campagne waar de Spaanse overheden de Catalaanse administratie bezetten onder het mom van grondwetsartikel 155, en de belangen van de Catalanen benadeeld heeft door het sluiten van de handelsdelegaties in het buitenland, het beroven van historische kunstwerken, het ontslaan van 251 ambtenaren en medewerkers, het ontnemen van het gezicht van de Catalaanse overheden door het sluiten van websites, het te laat of niet overschrijven van subsidies aan gehandicaptenzorg en andere hulpbehoevende instellingen die daar recht op hebben. En nog heel veel meer.

Vandaag is het verkiezingsdag.
(De klok heeft inmiddels 12 uur middernacht geslagen.) Vandaag stemmen de Catalanen tegen de bezetting van de Spaanse overheid op hun ministeries, tegen het fascisme en de fascisten die overal in de Spaanse regering en de administraties aanwezig zijn, inclusief justitie. Tegen het ondemocratisch, dictatoriaal bewind, waar justitie hand in hand met de politiek gaat. Tegen de discriminatie van Catalonië, de vernietiging van de taal, cultuur en haar natie. Tegen het uitkleden van de autonomie door het afnemen van overheidstaken. Tegen de minachtingen en valse beschuldigenen, de leugens en de valse beloftes die nooit en te nimmer gedurende 40 jaren lang zijn waargemaakt.

Vandaag is het verkiezingsdag
De Catalanen kozen op 1 Oktober reeds, met een overgrote meerderheid en op volkomen legale wijze volgens de internationale wetgeving, dat zij zichzelf willen gaan besturen. Vandaag kiezen zij voor het in werking stellen van de reeds door hen uitgeroepen Republiek. Dan kiezen ze voor democratie, voor een welvaartstaat, een eerlijke samenleving. Vandaag kiest men hier voor een land dat solidair wil zijn met wie dat nodig heeft, dat minderheden in haar samenleving respecteert, dat divers en kosmopolitisch is. De mensen zullen vandaag kiezen voor het gaan schrijven van een nieuwe grondwet voor de Republiek Catalunya.

Dit Catalunya zal misschien een begin zijn van een nieuw, democratisch en soldiair  Europa, waar het belang van haar burgers de hoogste prioriteit hebben, en niet de lobbies van de handel en industrie.

Please follow and like us:

Published by

gb_vdg

As engineer in physics I am mainly interested in technology and science. But also in (analog) photography and related arts. I practice some sport, like biking. I also collaborate to improve the real life boundary conditions of my second country.