Het gerechtelijk onderzoek tegen de afscheidingsbeweging

jordis-presDe magistraat van het Hooggerechtshof, Pablo Llarena, gaat ondertussen door met zijn gerechtelijk onderzoek tegen de politici en de leiders van de burgerbeweging die voor de Catalaanse onafhankelijkheid zijn. De politici en burgerleiders worden beschuldigd van oproer en opruiing. In geval van oproer is sprake van een opstand tegen de overheid met geweld. Hiervoor staat een maximale gevangenisstraf van 30 jaar, meer zelfs dan voor het plegen van een terroristische aanslag. Hij heeft zijn rapport van het gerechtelijk onderzoek gepubliceerd over de ‘criminele organizatie’ die verantwoordelijk is voor de ‘aanzet tot opruiing en oproer’ in Catalonië. Op basis van een rapport van de Guardia Civil wordt de lijst van aangeklaagden, die reeds bestaat uit de leden van de Catalaanse regering van Puigdemont, het parlementsbestuur met als presidente Carme Forcadell en de twee leiders van de burgerorganzaties ANC en Omnium Cultural, uitgebreid tot vijfentwintig politici, waaronder ex-president Artur Mas, een afgevaardigde van het Europarlement, burgermeesters, andere bestuurders en leden van burgerorganizaties. Hieronder bevinden zich ondere andere ook Pep Guardiola, de ex-trainer van FC Barcelona, (voor het lezen van een tekst afgelopen 11 Juni) en de protestzanger Lluis Llach. Het meest opmerkelijke is misschien wel dat de de Guardia Civil de feestelijke protestmanifestaties die sinds 2012 jaarlijks op de Catalaans nationale feestdag van 11 September worden gehouden, kenmerken als oproer tegen de Spaanse staat. Daar deden vaak ruim een miljoen deelnemers aan mee en deze manifestaties verliepen altijd volkomen vreedzaam. De burgerorganizaties ANC en Omnium, waarvan hun leiders Jordi Sanchez en Jordi Cuixart voorwaardelijk in de gevangenis zitten, organizeerden deze manifestaties en zijn dus verantwoordelijk voor deze zogenaamde oproer. Het is dus een kwestie van tijd dat deze burgerorganizaties als criminele organizaties verboden zullen worden en hun leden worden vervolgt zullen worden. De nieuwe verdachten kunnen worden opgeroepen om verhoord te worden. Indien zij niet vrijwillig komen opdagen, zullen ze worden gearresteerd.

In een interview waarschuwt de advocaat van president Puigdemont, welke in vrijwillige ballingschap in België zit, om niet naar Catalonië te komen om te worden geïnstalleerd als president. Puigdemont werd afgelopen donderdag herkozen in de door president Rajoy, illegaal, opgelegde verkiezingen. Het gevaar is te groot dat hij direct zal worden gearresteerd wanneer hij voet op Spaanse bodem zet en in voolopige hechtenis zal worden genomen, evenals de vicepresident, een minister en de twee burgerleiders. Volgens de advocaat verzint de rechter van het Hooggerechtshof het verhaal van een criminele organizatie die oproer in Catalonië tegen Spanje hebben veroorzaakt. Het einde is zoek wanneer de rechter zich niet meer aan de feiten houdt, want van geweld is nooit sprake geweest. Op deze manier kunnen ruim duizend Catalanen beschuldigd kunnen worden, indien de meer dan 700 burgermeesters ook van het ‘complot’ worden verdacht. Zelfs de twee miljoen deelnemers aan de jaarlijkse manifestaties op 11 September zijn volgens de advocaat niet veilig voor de rechter.

Het lijkt er sterk op dat de Spaanse staat in totale paniek is geraakt en in het wilde weg om zich heen slaat om de onafhankelijkheid van Catalonië ten koste van alles te voorkomen. Zij schuwt niet om de regels van een democratische rechtsstaat opzij te zetten en geweld te gebruiken, zoals we reeds hebben zien gebeuren. De fascistische trekken zitten diepgeworteld in de Spaanse samenleving, haar regering en de publieke administraties, inclusief justitie. Deze karaktertrek was lange tijd doorgaans latent aanwezig. Door de politieke onwikkelingen in Catalonië is het Spaans nationalisme en het fascisme weer tot vol leven gekomen. De Europese Unie, onder leiding van Juncker, Timmermans en Tusk en de (voornamelijk grote) EU lidstaten, zoals recent Angela Merkel liet blijken, steunen de Spaanse president Rajoy en zijn regiem echter nog steeds onvoorwaardelijk.

Please follow and like us:

Published by

gb_vdg

As engineer in physics I am mainly interested in technology and science. But also in (analog) photography and related arts. I practice some sport, like biking. I also collaborate to improve the real life boundary conditions of my second country.