Spaanse minster van defensie bevestigt dat het leger klaar stond om in Catalonië in te grijpen

jordis-presDe Spaanse minister van defensie, Cospedal, heeft in een interview met de krant ABC voor de zoveelste keer opnieuw, indirect, gedreigd met de volgende uitspraak (bron Vilaweb, Catalaans):

“Het leger stond klaar om in te grijpen in het Prinsendom Catalonië. Één ding is klaar staan, een ander is ingrijpen. We staan altijd klaar omdat we er daarvoor zijn en het onze plicht is. Anders zijn we er voor niets.” Ook zei ze dat het duidelijk is dat hier een buitenlandse macht achter zit. Maar ze heeft niet gezegd welke. “Dit is overduidelijk en het ontkennen hiervan is absurd.”

Kort geleden beschuldigde de Spaanse regering Rusland dat zij de instabiliteit in Spanje provoceert door middel van Russische steun aan Catalonië. Spanje kon echter niets aantonen toen dat van Russische zijde werd geëist, waardoor de Spaanse politici zich internationaal belachelijk maakten.

Met deze uitspraak bevestigt de minister van defensie wat president Puigdemont en andere politici beweeren dat op 27 Oktober, de dag van het uitroepen van de Catalaanse Republiek, de politie en het leger op het punt stonden om een bloedbad aan te richten onder de mensenmenigte die voor het Parlement en het Palau de la Generalitat (het regeringspaleis) aanwezig waren. Dat was toen de reden dat Puigdemont, de vicepresident en de ministers naar Brussel uitweken en zich terugtrokken van de Catalaanse administratie. Puigdemont heeft toen gezegd dat hij ten koste van alles dodelijke slachtoffers onder de bevolking wilde voorkomen. De Spaanse regering heeft dit tot nu toe altijd bij hoog en bij laag ontkent.

Please follow and like us:
error