Een onvolledig Parlement

jordis-pres

De eerste plenaire vergadering van het Catalaanse Parlement heeft plaatsgevonden nadat het door de Spaanse president Rajoy eind Oktober, als gevolg van het gehouden referendum, was ontbonden. Men koos vandaag een nieuw parlementsbestuur met een nieuwe president. Het bestuur en de president weerspiegelen de samenstelling van de kamer, waarin een meerderheid is voor het in werk stellen van de Catalaanse Republiek. Het belooft dus een emotionele en spannende regeringsperiode te worden. Niet alle volksvertegenwoordigers zijn aanwezig. Drie van hen zitten in voorlopige hechtenis op verdenking van gewelddadige oproer en opruiing. Zij worden hiervan verdacht omdat zij meegewerkt hebben aan de organisatie en het uitvoeren van het referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid op 1 Oktober. arrenca-legislatura-parlament-politics-exiliatsAl hun rechten om politiek actief te zijn, die ook gelden voor verdachten in voorlopige hechtenis, worden hun ontnomen. Zij staan onder het strenge regiem voor terroristen. De gele strikken op de zetels in het Parlement geven de afwezigheid van de politieke gevangenen weer: een ongeoorlooft beeld in een westerse democratie van de eenentwintigste eeuw, notabene op het Europese continent en nogwel binnen de Europese Unie!

Ook de gekozen president Puigdemont is, samen met vijf van zijn ministers, afwezig. Zij bevinden zich in ballingschap in België. Zou de president voet op Spaanse bodem zetten, dan zal hij direct worden gearresteerd. De Spaanse staat verhindert hiermee dat democratisch gekozen vertegenwoordigers in het Parlement aanwezig kunnen zijn. De ex-rechter Elpidio Jose Silva (@elpidiosilva) twittert: Artikel 498 van de Strafwet: ‘Wie geweld, kracht, intimidatie of bedreigingen gebruikt om te verhinderen dat een Parlementslid zitting kan nemen in het Parlement, zal een gevangenisstraf van drie tot vijf jaar krijgen’.

De Spaanse president Rajoy heeft gedreigd dat hij het onacceptabel vind dat president Puigdemont zich via een videoconferentie aan het Parlement presenteert. Er is echter geen enkele wet of Parlementsreglement die dit verbied. Indien Puigdemont niet persoonlijk aanwezig zal zijn, zal Rajoy de Catalaanse regering niet accepteren. Dit heeft dan als gevolg dat hij de Catalaanse autonomie niet terug zal geven aan de Catalaanse overheid, zoals wettelijk is vastgelegd in het decreet over de toepassing van grondwetsartikel 155. Rajoy probeert, met als gijzeling de Catalaanse autonomie, op deze manier te dwingen dat Puigdemont voet op Spaanse bodem zet zodat hij kan worden gearresteerd en niet meer vrij zal komen binnen de komende dertig jaar (de straf die voor oroer opruiing staat). Met gebruik van macht en brute kracht compenseert Rajoy zo zijn verlies van de verkiezingen.

Please follow and like us:
error