Spaanse regering dreigt de 1 dag oude president van het Catalaanse Parlement met rechtsvervolging.

jordis-presEergister werd de nieuwe president van het Catalaanse Parlement gekozen en benoemd. Hij volgt hiermee Carme Forcadell op. Deze heeft een rechtszaak tegen zich lopen en heeft te kennen gegeven dat zij daarom niet vrij haar werk in het Parlement als presidente kan doen. Ze is voorwaardelijk vrijgelaten en kan teruggestuurd worden indien zij in de ogen van de rechter van het Spaans Hooggerechtshof wettelijke ongehoorzaamheid toont. Ze vind dat het Parlement zich geen zelfcensuur kan opleggen vanwege de permanente bedreigingen en vervolgingen. Roger Torrent, van dezelfde politieke partij als Forcadell (ERC), is de nieuwe president. Het Catalaanse Parlement heeft daarmee haar eerste stap gezet richting de opheffing van ‘artikel 155’: de interventie van de autonomie van Catalonië door de Spaanse regering van Rajoy. De tweede stap die gezet moet worden, alvorens de autonomie wordt opgeheven, is de installatie van de president van de Catalaanse regering. De onafhankelijkheidspartijen vormen de meerderheid in het Parlement. Van dit blok is de groep Junts per Catalunya de grootste en Carles Puigdemont is hiervan de lijsttrekker. De door de Spaanse president Rajoy illegaal opgelegde verkiezingen op 21 December wijzen dus uit dat Puigdemont herkozen is als president. Puigdemont bevind zich echter in Brussel omdat in Spanje een opsporings-en arrestatiebevel tegen hem loopt wegens oproer en opruiing. Het Europese opsporings-en uitleveringsbevel werd onlangs door de Spaanse rechter ingetrokken. De Belgische advocaat van Puigdemont liet deze week in een interview weten dat de Belgische openbaar aanklager het Spaanse OM informeel had gemeld dat Puigdemont niet uitgeleverd zou worden. De Belgische rechter vond geen enkel spoor van geweld waar Puigdemont en zijn regering voor aangeklaagd zouden kunnen worden. Bovendien waren er velerlei ongeregeldheden in de gerechtelijke procedures van deze zaak. Nog voordat de Belgische rechter zijn uitspraak had gedaan en gepubliceerd, trok de Spaanse rechter van het Hooggerechtshof het internationaal opsporings-en uitleveringsbevel in om gezichtsverlies voor de Spaanse justitie te voorkomen. Het Spaanse arrestatiebevel is echter nog steeds van kracht.

Nu Puigdemont democratisch herkozen is, moet hij zich presenteren voor het Catalaanse Parlement om als president gekozen te worden. Zou Puigdemont voet op Spaanse bodem zetten, dan zal hij direct worden gearresteerd. Technisch gezien zou hij zich echter perfect door middel van een videoconferentie vanuit België kunnen presenteren. Er is geen enkele wet of (Parlementair) reglement die dit verbied. De Spaanse regering heeft echter laten weten dat dit volgens haar illegaal, en daarom onacceptabel, is. Zij zal in dat geval direct gerechtelijke aangifte doen van de parlementsvoorzitter, die hier verantwoordelijk voor is. De kersverse president van het Parlement werd vandaag in de persconferentie van de Spaanse regering, bij monde van minister Íñigo Méndez de Vigo, expliciet gewaarschuwd dat hij niet de ‘verkeerde stappen neemt, zoals zijn voorgangster Forcadell heeft gedaan’. Ieder doen en laten van Roger Torrent wordt nauwkeurig in de gaten gehouden en hij zal zich in geval van ‘illegaal handelen’ voor de rechter moeten verantwoorden. Door de dreigingen met gerechtelijke vervolgingen is in Catalonië dus geen sprake van een vrije parlementaire democratie.

De regering van Rajoy en de Spaanse justitie handelen echter zelf illegaal door Puigdemont te  willen arresteren en de vicepresident en andere volksvertegenwoordigers gevangen te houden. Zoals vastgelegd in de grondwet, geniet een gekozen volksvertegenwoordiger parlementaire onschendbaarheid. Bovendien blokkeert de Spaanse regering van Rajoy op deze manier het instellen van de door de Catalanen democratisch gekozen president. Rajoy verloor de verkiezingen die hijzelf had uitgeschreven. En hij kan slecht tegen zijn verlies. Hij, zijn regering, zijn PP partij en de partijen die hem steunen (Ciutadans en PSOE), tonen een zorgwekkend gebrek aan respect voor de democratische keuze van het Catalaanse volk.

Please follow and like us:
error