Puigdemont naar Denemarken

jordis-presJordi Sànchez en Jordi Cuixart zitten nu 97 dagen in Spanje gevangen vanwege hun politieke idee over een onafhankelijk Catalonië. Om dezelfde reden worden Oriol Junqueras en Quim Forn sinds vandaag reeds 80 dagen lang van hun vrijheid beroofd. Zij worden vals beschuldigd van oproer en opruiing met geweld.

Samen met veel andere, doorgaans kleine, EU lidstaten hebben de Deense politici en burgers veel begrip voor de Catalaanse situatie. Nederland is eerder een uitzondering hier op. Voorzover ik weet heeft geen enkele Nederlandse bestuurder enig begrip voor de schendingen van de mensen-en burgerrechten in Catalonië door Spanje getoond.

Vorige week werd aangekondigd dat Puigdemont een conferentie zal houden op de universiteit van Kopenhagen. Afgelopen vrijdag zei de Spaanse regering al dat zij opnieuw een Europees opsporings-en arrestatiebevel zullen uitsturen als Puigdemont naar Denemarken gaat. De wetgeving is daar blijkbaar wat soepeler of anders dan in België die uitlering van Puigdemont aan Spanje misschien wel mogelijk maakt. (De Spaanse rechter trok het uitleveringsbevel in nadat duidelijk werd dat de Belgische justitie Puigdemont niet zou willen uitleveren. Hiermee voorkwam het Spaanse Hooggerechtshof het definitieve oordeel van de Begische rechter.) De Spaanse openbaar aanklager herhaalde deze bedreiging gisteren nog eens. Vanochtend is Puigdemont op het vliegveld van Kopenhagen aangekomen, samen met een dozijn journalisten. Ik ben benieuwd of het Spaanse OM zich aan haar bedreiging houdt en opnieuw een arrestatiebevel uitbrengt. Blijkbaar vind de Spaanse justitie het niet erg om een gekozen president, die bovendien parlementaire onschendbaarheid geniet. onder toeziend oog van de wereld te arresteren. Wordt Puigdemont inderdaad gearresteerd, dan zal een Catalaanse reactie niet lang op zich laten wachten.

Please follow and like us:
error