Geen opsporing-en uitleveringsbevel voor Puigdemont in Denemarken (en de rest van de wereld)

jordis-presJordi Sànchez en Jordi Cuixart zitten nu 97 dagen in Spanje gevangen vanwege hun politieke idee over een onafhankelijk Catalonië. Om dezelfde reden worden Oriol Junqueras en Quim Forn sinds vandaag reeds 80 dagen lang van hun vrijheid beroofd. Zij worden vals beschuldigd van oproer en opruiing met geweld.

Gisterochtend reisde de Catalaanse president Puigdemont vanuit België naar Denemarken om een conferentie te houden op de universiteit van Kopenhagen. Puigdemont verblijft in België omdat hij in Spanje geen kans heeft op een eerlijke rechtszaak. Het Europees opsporings-en uitleveringsbevel dat tegen hem liep, trok de rechter van het Spaans Hooggerechtshof, bij monde van rechter Pablo Llarena, weer in nadat hij voorzag dat de Belgische justitie Puigdemont niet wilde uitleveren. Het arrestatiebevel is nog wel in Spanje van kracht. Toen Puigdemont aankondigde om naar Denemarken te gaan, dreigde de Spaanse regering dat er in dat geval weer een Europees arrestatiebevel zou worden uitgevaardigd. Eergisteren dreigde ook de Spaanse openbaar hoofdaanklager dat een misdadiger niet kan worden beschermd door parlementaire immuniteit en dat hij een nieuwe aanvraag voor arrestatiebevel bij het Hooggerechtshof zal indienen zodra Puigdemont naar Denemarken reist. Na de aankomst van Puigdemont vanochtend op het vliegveld van Kopenhagen, vroeg de openbaar aanklager dus het internationaal arrestatiebevel bij rechter Llarena aan. Deze weigerde echter het bevel tot arrestatie van Puigdemont op te sturen. Als reden gaf de rechter in zijn officieel schrijven op dat hij het arrestatiebevel niet wil uitvaardigen omdat Puigdemont met zijn handelingen een arrestatie wil provoceren. Als Spaans gevangene heeft hij dan het recht om zijn stem in het Parlement te delegeren voor het stemmen van zijn kandidatuur als president. Aldus rechter Llarena van het Hooggerechtshof. Puigdemont kan zich dus vrij in Denemarken bewegen, net als in België, en net als in de rest van Europa. Behalve in Spanje. Daar zal hij worden gearresteerd en voor 30 jaren lang worden opgesloten.

Please follow and like us:
error