Lawfare: geen slachtoffer maar haatzaaier, geen politicus maar oproerder

jordis-presJordi Sànchez en Jordi Cuixart zitten nu 115 dagen in Spanje gevangen vanwege hun politieke idee over een onafhankelijk Catalonië. Om dezelfde reden worden Oriol Junqueras en Quim Forn sinds vandaag reeds 98 dagen lang van hun vrijheid beroofd. Zij worden vals beschuldigd van oproer en opruiing met geweld.

Op 1 Oktober ging de Guardia Civil bezocht met name kleine dorpen en gemeenschappen om op gewelddadige manier de stembussen voor het referendum in beslag te nemen. Ze hoopten op deze manier op weinig weerstand te stuiten. Zo bezochten ze ook Callús, een klein dorp nabij Manresa. De mensen stonden voor het stemlokaal om te stemmen voor of tegen de Catalaanse onafhankelijkheid. De Guardia Civil wilde het stemlokaal binnen om de stembussen in beslag te nemen. Terwijl de kiezers dicht opeengepakt stonden om dit te belemmeren, liep de burgermeester, Joan Badia, naar de Guardia Civil toe om te vragen of ze een gerechtelijk bevel hiervoor hadden. Als antwoord kreeg hij een dusdanig harde duw van de politie, dat hij tegen de grond smakte.

Daarna ging de Guardia Civil op de menigte af en gebruikte hun schilden, stokken en laarzen om de menigte uit elkaar te drijven, terwijl deze ‘Wij zijn vreedzame mensen’ riep. Na dit gebeuren deed de burgermeester dezelfde dag aangifte bij de Catalaanse politie, de Mossos d’Esquadra.

Afgelopen week kreeg Badia een oproep van de rechter om te worden gehoord. Niet om uitleg te geven over zijn aangifte. Nee, deze was nog niet in behandeling genomen. Hij moest uitleg geven over zijn gewelddadig gedrag, zijn haat uitingen tegen de politie en zijn wettelijke ongehoorzaamheid. Zo beschrijft de Guardia Civil in de aanklacht tegen hem zijn gedrag op 1 Oktober. Volgens het rapport van de Guardia Civil had hij geprobeerd het schild van de politie weg te trekken, waardoor hij gevallen was. De behandeling van zijn eigen aangifte zal nog lang op zich laten wachten. ‘Justitie heeft zo haar eigen ritmes’, zei Badilla afgelopen week.

pesarrodona0_560x280Het gemeenteraadslid Jordi Pesarrodona van het dorp Sant Joan de Vilatorrada stond in September naast de wacht van de Guardia Civil bij de kazerne in Manresa. Hij droeg zijn clownsneus als protest tegen de aanwezigheid van de Gaurdia Civil en hun bezetting van de Catalaanse ministeries. Op 1 Oktober stond hij in zijn dorp vooraan in de mensenmenigte. ‘Waar is jullie beroemdheid?’ werd door een Guardia Civil gevraagd. Daarna werd hij geslagen met de politieknuppel. Ook hij moest zich afgelopen week verantwoorden voor zijn haatgedrag tegen de Guardia Civil. Hij verteld dat hij altijd zo’n neus bij zich draagt, want het vormt een onderdeel van zijn werk. Hij deed dit ook in Kosovo tijdens de Balkanoorlog als protest tegen de oorlog. Nooit heeft hij enig probleem daar gehad. In Spanje functioneert dit anders.

Ook een garagehouder uit de plaats Reus die weigerde een auto van de Guardia Civil te repareren, moest zich afgelopen week verantwoorden tegenover de rechter wegens een aanklacht van haat tegen de politie. Dezelfde aanklacht wordt ook gebruikt tegen leraren uit La Seu d’Urgell die kinderen pedagogisch uitleg gaven over wat er op 1 Oktober gebeurd was. De aanklacht wegens haat tegen het politiecorps gebruikt de Guardia Civil te kust en te keur. Maar de wet die haatgedrag beschrijft, kan alleen gaan tegen minderheden, zoals geloof, sexuele geaardheid of ras. Dus haatgedrag kan niet worden gebruikt tegen een neutrale overheidsinstantie, zoals de poltiecorpsen. Veel rechters, echter, nemen dat voor lief.

Dit alles vormt de gezamelijke strategie van de politiek, politie en justitie. De rollen worden omgedraaid: de slachtoffers van 1 Oktober zijn de geweldenaren, de haatzaaiers die crimineel gedrag tonen, zoals wettelijke ongehoorzaamheid. Eenzelfde methode wordt gebruikt tegen de politici en burgerleiders, waarvan er momenteel vier in preventieve voorarrest zitten ‘om herhaling van gevaarlijk en gewelddadig gedrag te voorkomen’ aldus rechter Pablo Llarena van het Hooggerechtshof. Zij worden aangeklaagd voor oproer en opruiing waarbij gewapend geweld tegen de Spaanse overheid en de koning zou moeten zijn gebruikt om hiervoor te kunnen worden beschuldigd. Dat alleen de politie geweld gebruikt heeft, doet niet ter zake. Door hun (vreedzame) politieke gedrag hebben zij dit geweld geprovoceerd en zijn dus verantwoordelijk, aldus Llarena. De Spaanse regering zei al lang voordat de Catalaanse politici verhoord en gevangen genomen werden, dat zij oproerders waren. Het OM, waar de aanklagers direct door de politici worden aangesteld, stelde dit in een formele beschuldiging op en de rechter van het Hooggerechtshof accepteerde deze aangifte volledig en zonder dat naar de argumenten van de advocaten van de aangeklaagden werd geluisterd. Verschillende advocaten verdenken dat de zaak tevoren is overeengekomen. Anders had de rechter bovendien het lange verslag van de verhoren nooit binnen vierentwintig uur kunnen publiceren. Dergelijke verdraaiingen van de realiteit en de partijdige interpretaties van de wetten door de rechters, het naar de hand zetten van de wet door de regering en de volledige harmonie tussen wetgevende en uitvoerende machten staat bekend als ‘lawfare’. Een afgeleide van ‘warfare’ (oorlog), waar geen wapens worden gebruikt, maar de wetgeving en gerechtelijke macht om de politieke tegenstander uit te schakelen. In Spanje gebruikt men deze tactiek om de voorbeeldig vreedzame en democratische onafhankelijkheidsbeweging te vernietigen. Dit wordt onderschreven door ex-lid van het Constitutioneel Gerechtshof en hoogleraar recht Joaquín Urías.

Please follow and like us:

Published by

gb_vdg

As engineer in physics I am mainly interested in technology and science. But also in (analog) photography and related arts. I practice some sport, like biking. I also collaborate to improve the real life boundary conditions of my second country.