Vier maanden preventief gevangen wegens een valse beschuldiging van oproer

jordis-presJordi Sànchez en Jordi Cuixart zitten nu 122 dagen in Spanje gevangen vanwege hun politieke idee over een onafhankelijk Catalonië. Om dezelfde reden worden Oriol Junqueras en Quim Forn sinds vandaag reeds 105 dagen lang van hun vrijheid beroofd. Zij worden vals beschuldigd van oproer en opruiing met geweld.

Vandaag zitten de leiders van de burgerbewegingen ANC en Omnium, Jordi Sanchez en Jordi Cuixart, vier maanden in de gevangenis. Zij meldden zich vrijwillig bij de rechtbank om gehoord te worden over een protestdemonstratie waar zij bij aanwezig waren. Na te zijn verhoord, werden zij direct naar de gevangenis gestuurd als preventieve maatregel om te voorkomen dat zij ‘in herhaling zullen vallen van hun crimineel gedrag’, aldus de rechter. Ondanks alle video’s van de media en de de 35.000 getuigen die demonstreerden, worden zij vals beschuldigd van oproer tegen de Spaanse staat, waarbij zij geweld zouden hebben gebruikt en daartoe aanzet hebben gegeven. De video’s laten zien dat zij vanaf het dak van een politiebusje hebben opgeroepen dat de protestdemonstratie was afgelopen en vroegen dat de mensen zich zouden verspreiden. Ze zeggen dat ze na te hebben overlegd, op het dak van het busje, welke daarop is voorbereid, zijn geklommen. Dit is het geweldsdelict waarvan ze worden beschuldigd. Van de zijde van de onafhankelijkheidsbeweging is nooit en te nimmer de minste sprake geweest van enig geweld. Toch worden de Jordi’s behandeld als levensgevaarlijke terroristen die een direct gevaar voor de samenleving zouden zijn. Vier maanden van ongerechtigheid, waarin mensen van hun vrijheid, hun familie met jonge kinderen, hun sociale leven en hun werk worden beroofd. En dat alles, enkel en slechts alleen vanwege hun politieke overtuiging.

Met instemming van de Europese Unie en vele van haar lidstaten, die liever een andere kant op kijken. Al was het maar om niet met de financiële schuld van Spanje geconfronteerd te worden.

Nawoord.

herdenking-4mnd-gevangen-solsonaMet het gevangen houden van de Jordi’s, vicepresident Oriol Junquera en minster Quim Forn, houdt Spanje niet alleen deze vier individuele mensen gevangen, maar voelen we ons Catalanen allemaal gevangen. Dit bleek weer uit de vele bijeenkomsten die men vanavond om zeven uur in de dorpen en steden in het land voor het gemeentehuis hield. Met kaarsen en lichtjes werd de gijzeling van ons volk herdacht door een korte toespraak en het zingen van het volkslied.

Please follow and like us:

Published by

gb_vdg

As engineer in physics I am mainly interested in technology and science. But also in (analog) photography and related arts. I practice some sport, like biking. I also collaborate to improve the real life boundary conditions of my second country.