Verdere internationalisering van het Catalaanse onafhankelijkheidsproces

jordis-presJordi Sànchez en Jordi Cuixart zitten nu 133 dagen in Spanje gevangen vanwege hun politieke idee over een onafhankelijk Catalonië. Om dezelfde reden worden Oriol Junqueras en Quim Forn sinds vandaag reeds 121 dagen lang van hun vrijheid beroofd. Zij worden vals beschuldigd van oproer en opruiing met geweld.

Hoewel de Spaanse president Rajoy en zijn regiem bij hoog en laag beweert dat niemand is geïnteresseerd in het streven naar de onafhankelijkheid van een autonome regio binnen een soevereine staat, komt de Republiek Catalonië steeds meer onder de internationale aandacht.

Politici in ballingschap
De politici die in België in ballingschap verkeren, waaronder president Puigdemont, levert in België, maar ook elders in Europa, de nodige aandacht op. Vorige week reisde de politica Anna Gabriel van de La CUP beweging naar Geneve omdat zij door het Hooggerechtshof verhoord zou worden. Daarbij liep zij het risico dat zij in voorlopig hechtenis zou worden genomen. De rechter heeft geen internationaal arrestatie-en uitleveringsbevel tegen haar uitgevaardigd. Zou hij dit wel doen, dan wordt de zaak aan de Zwitserse justitie voorgelegd. Indien blijkt dat zij om politieke redenen wordt vervolgd, dan zal Zwitserland haar niet uitleveren. Ook de uitlevering van de politici in België lijkt onmogelijk geworden. De reden die de rechter van het Hooggerechtshof voor arrestatie en uitlevering opgaf, was dat de politici overheidsgeld hebben misbruikt voor het houden van een illegaal referendum. De Spaanse overheid heeft na het doorpluizen van de Catalaanse boekhouding moeten concluderen dat het referendum geen extra geld heeft gekost. (Het voorkomen van het referendum door de represailles door de Guardia Civil en Policia Nacional kost de Spaanse gemeenschap 87 miljoen Euro’s.)

Pep Guardiola
De ex-trainer van FC Barcelona en huidige trainer van Manchester City wordt beboet vanwege het dragen van een politiek symbool. Hij draagt een gele strik als protest tegen de politieke gevangenen in Spanje. Guardiola weigert de strik weg te halen: ‘In eerste instantie ben ik een mensenlijk wezen. En het is verschrikkelijk voor de mensheid wat er in Spanje gebeurd’. Dit weekend kreeg dit in Groot Brittanie veel aandacht: Manchester City speelde in de finale van de Leage tegen Chelsea. Veel supporters droegen de gele strik uit solidariteit.

World Mobile Congres
Deze week vind in Barcelona de internationale beurs van mobiele telefonie, het World Mobile Congres, plaats. De burgerorganisaties geven op verschillende manieren uitleg over de schendingen van de mensenrechten aan het publiek dat de beurs bezoekt. Bij aankomst op het vliegveld stonden vrijwilligers de gasten bij de uitgang op te wachten met naambordjes ‘mr Freedom of Expression’, ‘mrs Human Rights’, ‘mr Puigdemont’ et cetera. Bij de ingang van de beurs worden folders met de tekst ‘Waarom draagt Pep Guardiola een gele strik?’, uitgedeeld met daaraan bijgevoegd een gele strik die de bezoekers kunnen opspelden.

Ontslag consul honorair van Finland
De officiële vertegenwoordiger van Finland in Barcelona, Albert Ginjaume, werd ontslagen onder grote diplomatieke druk van Spanje. De consul is ook voorzitter van de vereniging van de consulaten in Barcelona, welke maandelijks vergaderen. Bij de laatste vergadering had hij de burgemeesteres van Sant Cugat, Mercè Conesa, uitgenodigd op een protocolair diner omdat zij voorzitter is van de Provinciale Staten van Barcelona. De reden dat de Spaanse regering de Finse consulaat nu weg wil hebben is hoogst waarschijnlijk omdat Mercè Conesa ook voor de onafhankelijkheid van Catalonië is. Het Finse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aan de druk van de Spaanse ambassade in Finlans toegegeven en de consul uit zijn taak ontheven, om een open politiek conflict te voorkomen. Daarmee is de kous echter nog niet af. Mikko Kärnä, parlementariër in het Finse parlement en goed op de hoogte van de Catalaanse situatie, heeft aan zijn regering om informatie gevraagd, of het soevereine Finland moet toegeven aan de bedreigingen van Spanje en of de Finse regering de schendingen van parlementariër afkeurt. Volgens Kärnä breekt Spanje met haar gedrag de diplomatieke regels. Catalonië staat dus ook op de politieke agenda in Finland.

De Finse consul is niet het eerste slachtoffer, en zal zeker ook niet de laatste zijn. De consuls van Letland en de Filipijnen gingen hem voor. Letland gaf echter niet toe aan de diplomatieke druk, waarop Spanje zelf de consul ontsloeg. Ginjaume noemt het een heksenjacht die veel onzekerheid geeft onder de consulaten in Barcelona. De ontslagen en berdreigingen van consuls door de Spaanse staat is de perfecte manier om het onafhankelijkheidsproces te internationaliseren en wekt de sympathie op van de internationale gemeenschap. Zoals zo vaak, Spanje helpt de onafhankelijkheidsbeweging vooruit, zelfs wanneer de Catalaanse politici over elkaar heen buitelen en het niet eens kunnen worden over de vorming van een regering.

Aangifte bij de Europese Raad voor de Mensenrechten
Het Praag Collectief heeft een rapport opgesteld over de schendingen van de fundamentele rechten door Spanje. Zij heeft dit rapport ingediend bij de Europese Raad voor de Mensenrechten en gevraagd om een officieel onderzoek. Het rapport is ondertekend door 650 juristen en bevat een goed overzicht over de gebeurtenissen omtrent het referendum over de Catalaanse onafhankelijkheid op 1 Oktober. Weliswaar wat lang, maar goed gedocumenteerd en beslist lezenswaardig. Het valt nu te bezien hoe groot de diplomatieke invloed van Spanje zal zijn op de Europese Raad voor de Mensenrechten. In ieder geval heeft Spanje haar handen vol aan het, in haar ogen, autonome gebied.

Please follow and like us:

Published by

gb_vdg

As engineer in physics I am mainly interested in technology and science. But also in (analog) photography and related arts. I practice some sport, like biking. I also collaborate to improve the real life boundary conditions of my second country.