Wordt vervolgd

Afgelopen 4 Juli werd in het Catalaanse parlement het wetsvoorstel ingediend voor het houden van een referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië. Dit referendum is gepland op 1 Oktober 2017. De parlementaire groep voor onafhankelijkheid Junts per Sí (JxSí, Samen voor ja), die ook de Catalaanse regering vormt onder leiding van president Carles Puigdemont, presenteerde dezelfde avond dit wetsvoorstel in het Catalaans Nationaal Theater (TNC), in Barcelona, aan het brede publiek. Hier konden burgerorganisaties en individuen die geïnteresseerd waren horen hoe het referendum in zijn werk zal gaan, wie stemgerechtigd is, hoeveel stemlokalen en stembussen er zullen zijn, et cetera. De belangstelling was dermate groot dat een flink gedeelte van het publiek buiten het teater de presentaties moesten volgen via TV schermen. De leden van JxSí, de Catalaanse president en vicepresident gaven in gewone bewoordingen weer wat deze wet in zal houden. De stemming in het Catalaanse parlement van deze wet zal naar verwachting in de tweede helft van Augustus plaats vinden. Tot zover niets ongewoons. Echter, afgelopen week presenteerde de Guardia Civil, een Spaans nationale politie, een gerechtelijk bevel aan het TNC waarin werd geëist dat binnen 5 dagen alle informatie over deze meeting, zoals het contract voor de verhuur van de zaal, moet worden overgedragen aan de rechter. Er loopt bij de rechtbank een onderzoek tegen het referendum. De informatie van deze meeting zal worden toegevoegd aan dit onderzoek.

Het betrof een gewone, legale, politieke bijeenkomst zoals er reeds 73 in het TNC dit jaar hebben plaats gevonden. De verbazing en het ongenoegen over deze gerechtelijke vervolging onder de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging laat zich raden. De protestzanger en parlementslid Lluis Llach noemde deze actie een herinnering aan andere, donkere tijden van het Franco regiem. Met dit verschil dat onder het Franco regiem de daders zelf direct werden vervolgd en nu de intermediair, zoals het TNC of, zoals bij de aankoop van stembussen, de bedrijven en leveranciers die het contract met de Catalaanse overheid hebben gesloten. Andere leiders van JxSí noemden deze vervolging een aanslag op de vrijheid van politieke vergadering en vrijheid van meningsuiting.

Zelfs de burgemeesteres van Barcelona, niet bepaald een groot voorstander van het referendum, noemde de actie van de Guardia Civil barbaars.

De secretaris van de Partido Popular (regeringspartij in Spanje onder leiding van president Rajoy) in Catalonië, Xavier García Albiol, was op zijn beurt weer verbaasd over de boosheid van de JxSí. Hij zei dat een dergelijk gerechtelijk onderzoek normaal is in een democratische rechtsstaat waar een politieke groepering een staatsgreep wil plegen.

De gerechtelijke vervolging door de Spaanse staat om het referendum te stoppen kent geen grenzen. Wordt vervolgd.

Meer informatie (in het engels):
http://www.vilaweb.cat/noticies/civil-guard-demands-referendum-event-documents-from-national-theater-of-catalonia-october-puigdemont-erc-pdecat-independence/

http://www.collectiuemma.cat/article/2698/full-story-on-spanish-guardia-civil-demanding-referendum-event-documents-from-tnc

Please follow and like us:
error