Reacties van Spanje op het niet uitleveren van Puigdemont

llac-grocDe Spaanse pers heeft met grote ongeloofwaardigheid gereageerd dat president Puigdemont niet aan Spanje wordt uitgeleverd. Het Duitse hooggerechtshof van Schleswig-Holstein vind dat Puigdemont nooit gewelddadig is geweest. De media van Madrid vinden het onacceptabel dat een oproerder die de Spaanse staat kapot wil maken niet door een bevriende mogendheid en mede EU-lid niet uitgeleverd wordt. Daarnaast krijgt de regering van Rajoy kritiek dat hij niet voldoende bij bondskanselier Merkel heeft gelobbyd. Iedereen krijgt de schuld, maar men weigert ronduit te accepteren dat de Duitse, de Belgische, Schotse en Zwitserse gerechtshoven, misschien wel eens gelijk zouden kunnen hebben. Het dieptepunt vormt de journalist Jiménez Losantos die in zijn radioprogramma zei dat Spanje 3000 Duitse gijzelaars op de Baleaarse eilanden heeft en dat de biergarten in Beieren wel eens opgeblazen zouden kunnen worden. De politie van München heeft er nota van genomen. Ook de terroristische aanslag in Münster afgelopen Zaterdag werd door sommige Spaanse kranten en in de sociale media door Spanjaarde gevierd. Duitsland krijgt een spoedcursus waarom de Catalanen weg uit Spanje willen.

Afgelopen weekend vierde de PP partij van president Rajoy haar jaarlijkse congres in Sevilla. De Europarlementariër en woordvoerder van de PP groep, Esteban Gonzalez Pons, liet daar weten dat indien bevriende EU landen elkaar niet helpen, het verdrag van Schengen geen zin heeft. Hij heeft ook een brief naar alle EU parlementariërs gestuurd waarin hij de Duitse rechtspraak bekritiseert:’Geen enkele nationale of regionale Spaanse rechtbank zou er ooit over denken om bescherming te bieden aan een individu groep die de grondwettelijke orde van Duitsland probeert te breken. Iets in Europa functioneert niet goed wanneer een regionale rechtbank in twee dagen het gerechtelijk onderzoek tenniet doet waar het Spaanse Hooggerechtshof een half jaar lang aan heeft gewerkt. Lidmaatschap van de EU heeft slechts zin indien de lidstaten elkaar beschermen’. Zoals ik in eerdere artikelen schreef, het onderzoeksverslag van rechter Llarena van het Spaans Hooggerechtshof staat vol met verzinsels en verdraaiingen van de realiteit. Dus zo verbazingwekkend is de conclusie van de Duitse rechtbank niet. Integendeel, het is een logische uitspraak voor een rechtbank in een democratische rechtsstaat. Puigdemont zou nog aan Spanje uitgeleverd kunnen worden wegens misbruik van overheidsgelden. Volgens zijn advocaat zal dit niet gebeuren. Het is overduidelijk dat een eerlijke rechtsspraak in Spanje niet mogelijk is. Bovendien hebben de Spaanse minister van financiën en president Rajoy publiekelijk verklaard dat er geen kosten zijn gevonden in de boekhouding van de Catalaanse overheden voor het houden van het referendum.

Rechter Llarena heeft aangekondigd dat hij het besluit van de Duitse rechtbank zal aanvechten bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Verschillende juristen hebben uitgelegd dat het besluit van de Duitse justitie echter niet aanvechtbaar is. Het Europese Hof dient slechts als advies aan de gerechtelijke macht met betrekking tot interpretatie van de EU reglementen, en niet om een uitspraak van een ander EU land aan te vechten.

Vrijheid voor de politieke gevangenen in Spanje, voor de vervolgden en voor de politici in ballingschap.

Please follow and like us:

Published by

gb_vdg

As engineer in physics I am mainly interested in technology and science. But also in (analog) photography and related arts. I practice some sport, like biking. I also collaborate to improve the real life boundary conditions of my second country.