Geel: de kleur van terrorisme

llac-groc

Gisteren speelde FC Barcelona de finale van de Koningsbeker tegen Sevilla. De wedstrijd werd in het nieuwe stadion van Athletico Madrid, Wanda Metropolitano, gehouden. De club Real Madrid kan al jaren niet uitstaan dat Barça deze finale in haar stadion speelt. Ondanks dat deze club ‘koninklijk’ in haar naam draagt heeft zij altijd wel een excuus dat de finale niet in Barnabeu kan worden gespeeld.

Veel supporters van Barça togen naar het stadion met de Estelada (de Catalaanse vlag van onafhankelijkheid), een fluitje en een gele sjaal of T-shirt. Vorige jaren werden de Estelades in grote getale door de Policia Nacional bij de ingang van het voetbalstadion in beslag genomen. Nu er een gerechtelijke uitspraak ligt dat de Estelada valt onder het recht van vrije meningsuiting, werden deze toegelaten. Hetzelfde kan niet worden gezegd van de fluitjes, de gele T-shirsts, sjaals et cetera. De gele kledingstukken dienen als protest tegen de Catalaans politieke gevangenen. De fluitjes dienen als technische ondersteuning terwijl het Spaans volkslied wordt gespeeld. Ondanks de inbeslagname van de fluitjes, was het fluitconcert tegen de koning, die de onderdrukking tegen de Catalanen ondersteund, van ongekende omvang.

De vereniging van ‘Advocaten voor het Recht’ hebben aangekondigd om aangifte in te dienen tegen deze inbreuk op het recht van vrije meningsuiting. De burgerorganisatie ANC belooft een ieder die zijn T-shirt of sjaal moest inleveren, een nieuwe te geven.

De sportieve revanche bleef echter niet uit: Barça won de finale met 5-0. Meer overwinningen zullen volgen (de Liga staat op het punt te vallen), maar hopelijk was dit de laatste Copa del Rei die Barça speelde als ingezetene van het Spaanse koninkrijk.

Minister Zoido van binnenlandse zaken liet zijn ministerie afgelopen Vrijdag reeds een ‘beschouwing’ (lees: dreigement) publiceren dat het uitfluiten van het Spaans volkslied en de koning een vorm van geweld en terrorisme is. Dit is het Spanje anno 2018, lid van de Europese Unie en de Verenigde Naties, en daarom geacht een democratische rechtsstaat te zijn.

geel

Please follow and like us:
error