Een weekje Spanje nieuws: Maandag 7 Mei

llac-grocRechter Llarena van het Spaans Hooggerechtshof roept de leden van het vorige Parlementsbestuur op. Behalve de voorzitster Carme Forcadell, die voorwaardelijk gevangen zit. Hij deelt hen mede dat ze zullen worden berecht voor wettelijke ongehoorzaamheid omdat ze het Parlementaire debat op 6 en 7 September door lieten gaan en in het plenaire debat met deze wet hadden ingestemd, ondanks het verbod van het Constitutioneel Hof. Bestuurslid Joan Josep Nuet, van de groep Podem, zei na afloop dat de feitelijke informatie in het gerechtelijk onderzoek, gebaseerd op de rapporten van de Guardia Civil (GC), onjuist is. Hij had namelijk tegen de overgangswet voor de nieuwe Republiek had gestemd. Tevens stellen de politici dat hun parlementaire onschendbaarheid wordt aangetast.

De Hoge Raad stemt unaniem in dat de regering van Rajoy de Catalaanse wet, die er voor moet zorgen dat Carles Puigdemont kan worden geïnstalleerd als president door middel van een videoconferentie, de zogenaamde aanwezigheidswet, en welke vorige week door het Parlement werd goedgekeurd, bij het Constitutioneel Hof kan worden aangeven als mogelijk ongrondwettelijk.

Met betrekking tot het conflict tussen de openbare school in Sant Andreu de la Barca en de ouders van leerlingen die bij de Guardia Civiel (GC) werken, verklaart de nationale ombudsman dat de klagende ouders geen enkele moeite hebben genomen om de problematiek met de school te bespreken. De betreffende school is daar echter perfect toe in staat, aldus de ombudsman. In de aangiftes vind de ombudsman tegenstellende verklaringen in de aangiftes en aangiftes van GC die buiten Catalonië wonen en aangiftes die door ouders zelf zijn vastgelegd.

Een echtpaar dat in Catalonië voor de rechter trouwen wil, moeten hun gele strik, die zij dragen als protest tegen de Catalaanse politieke gevangenen, afdoen omdat dit de ‘de neutraliteit van de rechtbank zou schaden’. Na enige weerstand kiezen ze eieren voor een geld.

Please follow and like us:

Published by

gb_vdg

As engineer in physics I am mainly interested in technology and science. But also in (analog) photography and related arts. I practice some sport, like biking. I also collaborate to improve the real life boundary conditions of my second country.