Een weekje Spanje nieuws: Dinsdag 8 Mei

llac-grocEen schrijven van rechter Llarena naar de rechtbank van Schleswick- Holstein komt in de publiciteit waarin hij zegt dat hij niet definitief kan aantonen dat president Puigdemont overheidsgeld heeft misbruikt voor het referendum voor de Catalaanse onafhankelijkheid op 1 Oktober. Hij zegt dat hij nog wacht op informatie uit de rapporten van het ministerie van Financien. De minister van dit ministerie, Montoro, had echter in Februari de informatie ingestuurd en eind April nogmaals en meer gedetailleerd. Bovendien heeft de rechter deze informatie reeds uit onderzoeksrapporten van lagere rechtbanken in Catalonië sinds November 2017. Sinds Augustus zegt Montoro reeds bij herhaling dat er geen enkele Euro door de Catalaanse overheden is uitgegeven voor het referendum.

De Belgische rechter die de uitlevering van drie Catalaanse politici behandeld, vraagt meer en uitgebreide informatie over de zaak aan Llarena en vermeld hem tevens dat de politici niet voor misbruik van overheidsgeld kunnen worden uitgeleverd, daar deze misdaad in België niet bestaat. Eventuele uitlevering wegens oproer met gewapend geweld tegen de Spaanse overheid (waar in Spanje 30 jaar gevangenisstraf op staat), werd door de Belgische rechter reeds eerder uitgesloten.

De politica Mireia Boya, van de groepering La CUP, wordt opgeroepen bij het Hooggerechtshof. Haar wordt meegedeeld dat zij zal worden beschuldigd voor wettelijke ongehoorzaamheid omdat zij de referendumwet en de juridische overgangswet voor de oprichting van de Catalaanse Republiek bij het parlement had mede-ingediend. Deze wet werd in de plenaire vergadering op 6 en 7 September besproken. Zij zegt tegen de rechter dat hij incoherent handelt, daar de Parlementsvoorzitster het debat voor deze wet op de Parlementair agenda had gezet en daarvoor wordt aangeklaagd voor oproer en rebellie en in voorlopige hechtenis zit. De rechter vraagt daarop of zij ook voor rebellie wil worden aangeklaagd. Justitie a la carte.

Het Constitutioneel gerechtshof accepteert de aanklacht van de fascistische partij Ciutadans om het stemmen via afgevaardigden van de parlementariërs Comin (ex-minister gezondheidszorg die in België in ballingschap verblijft) en van Puigdemont (die in Duitsland verblijft) te onderzoeken op grondwettelijkheid. Het is de regel van dit Hof dat, wanneer zij een zaak over een wet of regelgeving accepteert, iedere actie met betrekking tot die wet moet worden opgeschort. Geheel tegen de regels in, mogen de politici echter hun stem blijven uitbrengen via een afgevaardigde. Het lijkt er sterk op dat het Hof de politieke gang wil beïnvloeden: op deze manier opent zij een weg dat het Catalaanse Parlement een alternatieve president kan kiezen zonder dat de partij La CUP deze mogelijkheid blokkeert. Deze partij wil perse dat Puigdemont als president wordt aangesteld en blokkeert iedere andere mogelijkheid. Met Comin en Puigdemont hebben JxCAT en ERC genoeg stemmen om een alternatieve president door het Parlement goedgekeurd te krijgen voordat de termijn op 22 Mei afloopt en nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden.

De Spaanse staatssecretaris van onderwijs brengt een bezoek aan de ‘slachtoffers’, de ouders van leerlingen van Guardia Civiel. Dit gebeurd achter gesloten deuren. Het is duidelijk dat de Spaanse politiek de ruzie tussen ouders en de Catalaanse school uitbuit.

Please follow and like us:

Published by

gb_vdg

As engineer in physics I am mainly interested in technology and science. But also in (analog) photography and related arts. I practice some sport, like biking. I also collaborate to improve the real life boundary conditions of my second country.