Een weekje Spanje nieuws: Donderdag 10 Mei

llac-grocPuigdemont stelt Quim Torra als alternatief voor als presidentskandidaat omdat het Constitutioneel Hof de aanwezigheidswet in behandeling heeft genomen en daardoor is opgeschort, waardoor Puigdemont zich niet in het Catalaanse Parlement kan presenteren. In princiepe zal Torra als tijdelijke president door het Catalaanse Parlement worden geïnstalleerd, afhankelijk van het verloop over de uitlevering van Puigdemont en de rechtszaak tegen de andere politici. Dit betekent echter nog niet dat de instelling van Torra smetteloos zal verlopen. De groep La CUP zal sowieso tegen stemmen. Hoewel met de stemgemachtigden van Puigdemont en zijn minister Comin een Parlementaire meerderheid is, stelt de groep Democrates, die momenteel deel uitmaken van ERC, zich ook zeer kritisch op tegen de instelling van een president anders dan Puigdemont en dreigen bij hun leden te rade te gaan.

De aanklacht van de Guardia Civil ouders tegen vijf van de negen leerlaren op de school in Sant Andreu de la Barca worden door de lokale rechtbank niet ontvankelijk verklaard.

Amnestie International kondigt aan dat haar onderzoek over het politiegeweld op 1 Oktober 2017 sterk wordt belemmerd door de Spaanse overheden.

Please follow and like us:

Published by

gb_vdg

As engineer in physics I am mainly interested in technology and science. But also in (analog) photography and related arts. I practice some sport, like biking. I also collaborate to improve the real life boundary conditions of my second country.