Een weekje Spanje nieuws: Vrijdag 11 Mei

llac-grocDe aankondiging van Puigdemont dat Torra de vierde presidentskandidaat is, wordt in de pers en burgerbewegingen met gemengde gevoelens ontvangen. Torra was president van de Catalaanse Burgerbeweging Omnium Cultural, waarvan de huidige president, Jordi Quixart, in de gevangenis zit op verdenking van oproer. Hij schijnt een man met visie voor de lange termijn te zijn. Omnium is enthousiast over zijn kandidaatschap. De burgerbeweging ANC zegt dat het een fout van Puigdemont is dat hij iemand anders als kandidaat heeft aangewezen, omdat hij in de verkiezingen van 21 December 2017 zelf was gekozen als president. Desalniettemin keurt het ANC de beslissing niet per se af, maar verwachten wel dat Torra zal werken aan de Catalaanse Republiek. De Spaanse pers en politici maken Torra reeds uit voor alles uit wat los en vast zit, van marionet van Puigdemont, extremist, radicaal, taliban, hooligan, sektariër tot aan imbeciel en ashole (volgens de nieuwe president van de regio Madrid) et cetera, nog voordat hij zijn eerste interview gegeven heeft. Enige vorm van serieuze journalistiek is dus totaal afwezig in de Spaanse pers en de politieke overtuiging over de Catalaanse onafhankelijkheid blijkt voldoende te zijn om een mening te vormen over de aanstaande Catalaanse president. De afgevaardigde van de Spaanse regering in Catalonië, Enric Millo, zegt dat Torrent geen ministers mag aanstellen die in de gevangenis of in ballingschap zitten. Torra heeft desalniettemin aangekondigd dat twee vorige ministers van Puigdemont die gevangen zitten en Comin, die in ballingschap in België verblijft, als minister zal aannemen. Niets staat echter definitief vast of Torra daadwerkelijk president zal worden. De Partido Popular van de Spaanse president Rajoy heeft het Constitutioneel Hof gevraagd om te verbieden dat Puigdemont en Comin hun stem kunnen delegeren. Bovendien zullen de partijen La CUP en Democrates bij hun achterban raadplegen wat er gestemd moet worden.

De rapper Valtonyc moet definitief voor 2,5 jaar de gevangenis in voor zijn kritische liedjes over de koning. Het Constitutioneel Hof heeft zijn beroep geweigerd. Het is voor het eerst in de geschiedenis van Spanje dat iemand slechts voor zijn liedjes de gevangenis in moet.

Rechter Llarena heeft aan de Duitse rechtbank voorgesteld om de aanklacht tegen Puigdemont te verlagen van oproer (met gebruik van gewapend geweld) naar opruiing. Hij hoopt hiermee dat Puigdemont zal worden uitgeleverd. De aanklacht van zijn ministers en andere politici die voor dezelfde feiten in voorarrest zitten, blijft hetzelfde. Hoe dit juridisch te rijmen valt is (mij) geheel onduidelijk.

Een rechter onderzoekt de Catalaanse politie omdat deze de telefoongesprekken van de Guardia Civil en de Policia Nacional op 1 Oktober bestudeerd heeft. Een andere rechter weigert de aanklachten te behandelen tegen het optreden van de Guardia Civil en de Policia Nacional op die dag in Centraal Catalonië omdat er ‘slechts’ 50 gewonden zijn gevallen.

Please follow and like us:

Published by

gb_vdg

As engineer in physics I am mainly interested in technology and science. But also in (analog) photography and related arts. I practice some sport, like biking. I also collaborate to improve the real life boundary conditions of my second country.