Maandag 14 Mei

llac-groc(Geïnspireerd door het redactioneel schrijven van Vilaweb)

De Catalaans politieke groepering La CUP heeft gisteren in een ledenvergadering besloten dat zij hun stem zullen afhouden bij de instelling van Catalaanse presidentskandidaat Quim Torra. De stemming zal vandaag in een plenair debat plaats vinden. Direct na de presentatie van de regeerplannen van Torra afgelopen Zaterdag, vond reeds een stemming plaats. De absolute meerderheid in het Parlement die toen nodig was, werd niet gehaald omdat La CUP zich op dat moment ook afhield van stemmen. Vandaag is een gewone meerderheid nodig om Torra als president te installeren. Omdat La CUP zich nu ook zal afhouden van stemmen, zal Torra als president worden aangesteld. Had de ledenvergadering besloten om tegen Torra te stemmen, dan zouden nieuwe verkiezingen moeten worden uitgeschreven.

Het debat afgelopen Zaterdag toonde de agressieve houding en de minachting van de Spaanse oppositie partijen voor de nieuwe presidentskandidaat. Torra heeft een schone lijst: hij wordt niet gerechtelijk aangeklaagd in verband met het referendum van 1 Oktober. Dat was de eis van de Spaanse president Rajoy om de interventie op de Catalaanse autonomie op te heffen. De leider van Rajoy’s PP partij in het Catalaanse Parlement dreigde in het debat reeds met gevangenisstraf indien de nieuwe regering de fout zou ingaan door het realiseren van de Catalaanse Republiek. Ook Rajoy zelf zei al dat hij het doen en laten van de Catalaanse regering nauwlettend in de gaten zou houden. Is dit de manier in een vrije democratie om een nieuwe president te verwelkomen? Rajoy, zijn PP partij, de fascistische partij en gedoogpartner Ciutadans en de Spaanse media hebben door hun directe beledigingen en hun agressieve en minachtende toon (waarvan de meest schokkende: “We zouden Barcelona weer moeten bombarderen. We hebben er de vliegtuigen voor”, van radiopresentator Losantos) de kans laten lopen om het politieke conflict af te sluiten. Of in ieder geval de schijn naar buiten, met name naar de EU partners, te geven. Door de blinde haat en afgunst tegen de Catalanen heeft Spanje, in de breedste zin van het woord, er openlijk voor gekozen dat het Catalaanse conflict zal voortduren.

 

Nawoord

Het Catalaanse Parlement heeft gestemd met 66 stemmen voor,  65 stemmen tegen en 4 onthoudingen. Daarmee is de keuze van de nieuwe, 131ste Catalaanse president Quim Torra een feit.

Please follow and like us:

Published by

gb_vdg

As engineer in physics I am mainly interested in technology and science. But also in (analog) photography and related arts. I practice some sport, like biking. I also collaborate to improve the real life boundary conditions of my second country.