Enkele reacties over de uitspraak van de Duitse rechtbank

De Duitse rechtbank van Schleswig-Holstein oordeelde deze week dat president Carles Puigdemont alleen mag worden uitgeleverd op verdenking van misbruik van overheidsgeld voor het houden van het referendum op 1 Oktober over de Catalaanse onafhankelijkheid. De rechtbank ontkent dat Puigdemont en zijn regering geweld tegen Spanje heeft gebruikt of daar aanzet toe heeft gegeven. Zal Puigdemont eventueel worden uitgeleverd, zijn verdediging gaat nog in beroep bij het Duitse Constitutioneel Hof, dan zou hij alleen in Spanje kunnen worden berecht voor misbruik van overheidsgeld.

De reactie van de Spaanse pers is nagenoeg unaniem sterk teleurgesteld. “De Duitse justitie besluit Puigdemont alleen maar voor misbruik van overheidsgeld uit te leveren” (El Pais en El Mundo). Een enkele krant, El Español, verborg het nieuws in een kleine kolom.

De ultra rechtse politieke partijen, de Partido Popular en Ciutadans (Burgers), beschuldigen Duitsland van verraad en vinden dat Spanje het Schengen verdrag moet opschorten. Dit zei onder andere Europarlementariër Esteban González Pons. Hij vind dat indien de Europese lidstaten weigeren om criminelen uit te leveren die een staatsgreep tegen Spanje plegen, de Spaanse grens dan maar moet worden afgesloten. De regering van Pablo Sanchez heeft gezegd dat van het opschorten van het Schengen verdrag geen sprake zal zijn. De oprichtster van de partij UPyD, Rosa Díez, bedankte indertijd in een tweet Duitsland met “Danke” (samen met de afbeelding van een Duitse en een Spaanse vlag) toen Puigdemont werd gearresteerd. Nu vind zij de vrijspraak van Puigdemont wegens rebellie een slag voor Europa. De ‘regionale rechtbank’ gaat tegen de afspraak in van wederzijdse uitlevering. Dit eist daarom een reactie op Europees niveau.

Onderzoeksrechter Pablo Llarena van het Hooggerechthof heeft nog geen officieel besluit genomen. Vrijdag kwam pas het Duitse oordeel bij het Spaanse Hooggerechtshof binnen en deze moet eerst worden vertaald naar het Spaans. Llarena heeft te kennen gegeven dat het niet “esthetisch” is om Puigdemont slechts enkel voor geldmisbruik te berechten, terwijl zijn ministers worden berecht voor oproer of rebellie. De rechter houdt dus blijkbaar voet bij stuk dat de Catalaanse politici geweld tegen de Spaanse staat hebben (laten) gebruiken. Eerder dit jaar heeft Llarena te kennen gegeven dat hij Puigdemont niet wil hebben als hij hem ‘alleen maar’ kan berechten wegens misbruik van overheidsgeld. De verwachting is daarom dat Llarena het Europese opsporings-en uitleveringsbevel zal intrekken. Dit zal dan de tweede keer zijn. De eerste keer was toen Puigdemont in België verbleef. Hij werd toen officieus geïnformeerd dat van uitlevering geen sprake kon zijn en trok het uitleveringsbevel in om blamage te voorkomen.

De advocaten van de politieke gevangenen hielden Vrijdag een gezamenlijke persconferentie waarin zij verkondigden dat zij de onmiddellijke vrijlating zullen vragen. Nu de Duitse rechtbank heeft uitgesproken dat er geen geweld is gepleegd door de Catalaanse politici, is er geen enkele juridische basis om hen nog in voorlopige hechtenis te houden wegens verdenking van rebellie of oproer.

Iedereen hier weet dat dit niet zal gebeuren. Maar de aanvraag moet worden gedaan om het totalitaire karakter van de Spaanse justitie aan te tonen.

Please follow and like us:

Published by

gb_vdg

As engineer in physics I am mainly interested in technology and science. But also in (analog) photography and related arts. I practice some sport, like biking. I also collaborate to improve the real life boundary conditions of my second country.