Wie is er bang?

Empar Moliner
krant Ara, 4 Augustus 2018

vertaling uit het Catalaans

Men heeft een man gearresteerd omdat hij protesteerde voor een kippen restaurant waar rechter Llarena dineerde met de politicus Alberto Fernandez Diaz. Dat een rechter die het onderzoek leidt van de zaak tegen de politici en activisten een afspraak heeft met een politicus van de Partido Popular is perfect legitiem, maar het is niet ethisch. Het is niet verbazingwekkend dat de rechter dineert met de broer van de ideoloog van de riolen van de staat (ex-minister van BiZa Jorge Fernandez Diaz, vertaler), maar het geeft wel een slechte indruk. Wie weet of de gerechtelijke uitspraken worden beklonken tussen het afkluiven van de kip-aan-het-spit door.

Protesteren is niet correct, als u dat wilt, maar het is legitiem en in democratische landen is het legaal. Het is alleen niet legaal in niet-democratische landen. De rechter en de politicus hebben al het recht van de wereld om af te spreken om kippevleugeltjes en kippeborst af te kluiven. Maar de burgers hebben ook al het recht van de wereld om te zeggen wat ze daar van denken. Er zitten mensen in de gevangenis die wachten op de beslissing van deze man, volkomen in tegenspraak met rechters elders in Europa, die op geen enkele manier zijn verzinsels accepteren. Jordi Cuixart en Jordi Sànchez (beschuldigd voor rebellie vanwege het ontbinden van een absoluut vreedzame manifestatie) zagen op de televisie van hun cel hoe de taxi chaufeurs Barcelona blokkeerden op de Gran Via en hoe één van hen de fotograaf van de krant Ara sloeg. Ze zijn van de straat, dat is duidelijk. De gekte slaat alleen toe bij de voorstanders van onafhankelijkheid.

Een man op het politiebureau om te protesteren tegen een rechter en een politicus die samen eten. Aangeklaagd waarvoor? Wegens schreeuwen? Beledigen? Verstoring van de maaltijd? Of ook wegens rebellie? Misschien direct voor terrorisme zoals de vrouw van de CDR (Commissie ter verdediging van de Republiek, vertaler) en haar gevluchte vriend (wegens het houden van een protest en blokkering op de snelweg, vertaler). Is dit een Europese democratie? Gebeurd zoiets in Groot Brittanie? In Zwitserland? België? Frankrijk? We weten allemaal waar dit wel gebeurd en waar niet. Het gebeurd in Spanje. Trouwens, de man moest een verklaring afleggen op het politiebureau waar de agent is gestationeerd die de persfotograaf Jordi Borràs in elkaar sloeg (en nog steeds in actieve dienst is). En als deze agent nu eens de opdracht had om hem te ondervragen? Zou je dan niet bang zijn? Maar we blijven afstandelijk en evenwichtig, niet?

Please follow and like us:

Published by

gb_vdg

As engineer in physics I am mainly interested in technology and science. But also in (analog) photography and related arts. I practice some sport, like biking. I also collaborate to improve the real life boundary conditions of my second country.