Herdenking van de aanslag in Barcelona

Volgende week, 17 Augustus, is het een jaar geleden dat de terroristische aanslagen in Barcelona en Cambrills plaats vonden. De meningen hoe dit moet worden herdacht zijn sterk verdeeld. De burgemeesteres van Barcelona, de altijd pretentieus neutrale Ada Colau (zij en haar politieke groepering heeft zich nooit voor of tegen de Catalaanse afscheiding van Spanje, het belangrijkste maatschappelijke debat van de afgelopen jaren, willen uitspreken), wil een geheel apolitieke herdenking voor de slachtoffers houden. Het belangrijkste punt van discussie is of koning Felipe VI bij de plechtigheid aanwezig moet zijn of niet. Na de aanslag vorig jaar vond een demonstratie plaats waar de regering van Rajoy en Felipe VI bij aanwezig waren. Zij werden toen door een grote menigte uitgefloten, want de koning heeft goede relaties met het koningshuis van Saudi Arabië. Hij hielp, en helpt nog steeds, op actieve manier de Spaanse wapenindustrie haar producten aan dit pro-Daesh regiem te slijten. (En niet geheel zonder succes: de wapenverkopen stegen dit jaar opnieuw ruimschoots.) Na zijn harde toespraak tegen de Catalanen en haar leiders op 3 Oktober vanwege het gehouden referendum, is Felipe VI nog minder welkom. President Pedro Sanchez staat er op om samen met de koning in Barcelona de aanslag gedenken. De Catalaanse president Quim Torra heeft iedere relatie met de monarchie verbroken en nodigt hem daarom niet uit. Of de Catalanen weer massaal tegen de koning zullen demonstreren of hem juist zullen negeren door een alternatieve bijeenkomst te houden, is nog onduidelijk. Wie wel afwezig zullen zijn, is de vorige Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken, Quim Forn, en het hoofd toendertijd van de Mossos d’Esquadra (de Catalaanse politie), Josep Lluís Trapero. Direct na de aanslag ontmaskerden zij de terroristische cel en handelden op voorbeeldige wijze de opvang van slachtoffers en nabestaanden af. Door hun betrokkenheid bij de aanslagen zouden zij daarom een bijzondere plaats moeten hebben onder de aanwezigen van de plechtigheid. Zij worden echter beiden vervolgd wegens gewelddadige oproer tegen de gevestigde Spaanse orde voor het houden, of het niet-gewelddadig tegenhouden, van een referendum. Trapero werd daarom door de Spaanse overheid, tijdens de opschorting van de Catalaanse autonomie, gedegradeerd bij het Catalaanse politiecorps. Forn zit daarvoor reeds maanden in de gevangenis in afwachting op zijn proces. Een apolitieke herdenking, zoals mevrouw Colau wil, is daarom bijvoorbaat al uitgesloten.

Nawoord
De burgerorganisaties ANC en Omnium Cultural hebben bekend gemaakt dat zij geen protestmanifestatie tegen koning Felipe VI zullen organiseren. Zij vinden dat de herdenking in het licht van de slachtoffers moet staan. Wel zal het ANC een manifestatie voor de gevangenis organiseren waar ex-minister Quim Forn verblijft om hem en majoor Josep Luís Trapero te ondersteunen. President Torra zal Forn in de gevangenis bezoeken. De politieke groepering La CUP zal niet naar de officiële bijeenkomst met de koning gaan.

Please follow and like us:

Published by

gb_vdg

As engineer in physics I am mainly interested in technology and science. But also in (analog) photography and related arts. I practice some sport, like biking. I also collaborate to improve the real life boundary conditions of my second country.