De juridische overgangswet

Vandaag hebben de twee parlementaire groepen voor onafhankelijkheid, de regeringspartij ‘Junts per Sí’ en de gedoogpartij ‘la CUP’, het ontwerp van de juridische overgangswet bekend gemaakt. De wet was tot nu toe het grote geheim van de twee groepen om (juridische) obstructie van Spaanse zijde te verkomen. De politici hebben toegezegd dat de wet vóór het houden van het referendum op 1 Oktober zal worden aangenomen in het Catalaanse parlement. Indien ‘ja’ wint in het referendum, zal de onafhankelijkheid van Catalonië binnen 24 uur door het parlement worden uitgeroepen en vervangt deze wet de Spaanse wetten automatisch. Dit, om geen kostbare tijd aan parlementaire debatten op een cruciaal moment te verliezen. De nieuwe wet dient dan als voorlopige juridische structuur van de Catalaanse republiek, voordat een definitieve grondwet wordt aangenomen. De wet beschrijft het territorium van de nieuwe republiek, de Catalaanse legaliteit, overheid, pensioenen, et cetera. Om een vloeiende overgang van Spaaans autonoom gebied naar een onafhankelijke republiek te bewerkstelligen, worden de Spaanse structuren, wetten en het statuut van Catalonië als uitgangspunt genomen. Er worden alleen veranderingen aangebracht daar waar nodig is om de juridische binding met Spanje te verbreken. Zo veranderd bijvoorbeeld het huidige Hooggerechtshof van Justitie in Catalonië in het Catalaans Hooggerechtshof. De Europese beginselen en internationale verdragen die Spanje ondertekend heeft, zoals die voor de mensenrechten, worden gerespecteerd. De Catalaanse grondwet moet tot stand komen door actieve deelname van de burgers. Uiteindelijk zal binnen een jaar in een referendum over de grondwet worden gestemd.

Please follow and like us:
error