Verbod van gele strikken, censuur en ander leed

(430 woorden)

De reden dat in Spanje de overheidsgebouwen tijdens de verkiezingscampagnes geen politiek gekleurde symbolen mogen dragen is om te voorkomen dat een zittende overheid de keuze van de kiezers niet kan beïnvloeden. Gezien het politieke debat over de Catalaanse onafhankelijkheid van Spanje zou de Spaanse vlag dus ook van de gebouwen moeten worden verwijderd. Vooralsnog ziet de Spaanse Centrale Kiescommissie (JEC) dit echter geheel anders en houdt zich alleen bezig met een kruistocht tegen de gele strikken. De kiescommissie eiste deze week zelfs dat de gele strik van de Catalaanse handelsdelegatie in Londen moet worden verwijderd. In hoeverre deze strik de kiezers in Spanje beïnvloedt, is echter een raadsel.

President Torra deed deze dagen aangifte tegen het JEC bij het Openbaar Ministerie omdat de gele strikken geen partij politieke propaganda is, maar een protest tegen de politieke gevangenen welke door een brede laag van de bevolking wordt gedragen. Dat de strikken moeten worden verwijdert is volgens Torra daarom een beperking van de vrijheid van meningsuiting. Het OM klaagt Torra op haar beurt weer aan wegens wettelijke ongehoorzaamheid omdat hij niet binnen 24 uur gehoor gaf aan de JEC. Deze commissie is echter een administratief orgaan, en geen juridische, zoals een rechter of openbaar aanklager. De aanklacht wegens wettelijke ongehoorzaamheid is daarom ongefundeerd. De Catalaanse president loopt echter wel het risico om te worden afgezet vanwege deze aanklacht indien een rechter hem daar toch voor zou veroordelen.

In iedere stad, dorp of gehucht worden de openbare scholen, het gemeentehuis, zwembad of welk openbaar gebouw dan ook gecontroleerd op de aanwezigheid van gele strikken. Zelfs het spandoek aan het stadhuis van Port de la Selva met de tekst ‘Vrijheid voor vreedzame vissen’ (wat in het Catalaans bijna hetzelfde klinkt als ‘Vrijheid voor politieke gevangen’) moet van de kiescommissie van worden verwijderd. En owee…

Ook de Catalaanse omroep is onder vuur komen te liggen. In hetzelfde kader van de aankomende verkiezingen op 28 April aanstaande, mag de Catalaanse omroep daarom niet meer ‘politieke gevangenen’ of ‘politici in ballingschap’ zeggen. Deze censuur wordt door de omroep en de journalisten natuurlijk hevig bekritiseerd. Het valt daarom te bezien of ze dit bevel van zelfcensuur zullen opvolgen. Geen gehoor geven aan de JEC zou wel eens zeer desastreuze gevolgen voor de Catalaanse ommroep kunnen hebben. De rechtse en ultra rechtse politieke partijen staan al lange tijd te popelen om de Catalaanse media aan banden te leggen of zelfs te sluiten.

Daarnaast wordt de uitzending over de protestdemonstratie van 16 Maart jongstleden in Madrid tegen de rechtszaak en de politieke gevangenen (deze werden door de burgerbewegingen ANC en Omnium Cultural georganiseerd), gezien als partij politieke propaganda. Zelfs lang voordat de verkiezingscampagne begonnen is, wil de JEC bepalen wat wel en wat niet op de radio en TV mag worden uitgezonden. De Catalaanse omroep moet ter compensatie daarom dezelfde hoeveelheid zendtijd voor propaganda vrijmaken van de Unionistische partijen PP en Ciutadans. Het is voor de kiescommissie echter geen enkel probleem dat de ultra rechtse partij Vox dagelijks zendtijd krijgt als volksaanklager in het gerechtelijk proces tegen de Catalanen.

Please follow and like us:
error