Spaanse zenuwen

(600 woorden)

Interview Borell
Dat we het in Catalonië als gevolg van het politieke conflict niet gemakkelijk hebben, mag duidelijk zijn. De rechtszaak tegen de leiders, de gerechtelijk vervolgingen, beperkingen van fundamentele vrijheden en de leugens, beledigingen en bedreigingen die we dagelijkse van de Spaanse media en de politici moeten aanhoren, vormen een constante psychologische druk. Deze dagen maakte de landsadvocaat bekend dat zij iedereen die met het stemmen op het referendum herkenbaar op de video ‘s staat, wil gaan aanklagen. In totaal gaat het om zo ‘n 2,2 miljoen Catalanen. Maar ook de Spaanse overheid voelt zich bepaald niet rustig. Dat bleek deze dagen weer eens uit het interview dat minister van BuZa, Borell,  had op het Duitse TV kanaal DW news met Tim Sebastian in zijn programma ‘Conflict zone’. Het interview kende verschillenden momenten van spanning, zoals toen hij gevraagd wordt over de gevangenschap van de presidente van het Catalaanse Parlement, Carme Forcadell. Op een gegeven moment zegt Borell dat de interviewer liegt en stopt met het beantwoorden van de vraag, doet de microfoon af en loopt weg van de opname. Later komt hij op aandringen van zijn medewerkers terug voor de camera. Dit maakt het echter alleen maar erger, want hij sluit het interview af dat Sebastian zich beter zou moeten voorbereiden. Waarop deze hem antwoord dat hij geen interview afneemt om het de minister gemakkelijk te maken.

Petitie Franse parlementsleden
Begin deze week ondertekenden 41 Franse parlementsleden van verschillende partijen, waaronder La República En Marxa van de Franse minister president Macron, een petitie tegen de onderdrukking en gerechtelijke vervolgingen van de legitiem gekozen Catalaanse leiders. Niemand minder dan de president van het Spaanse Hooggerechtshof en de Hoge juridische Raad, Carlos Lesmes, uitte kritiek hierover tegen de voorzitter van de Franse Senaat, Gérard Larcher. De Franse regering liet echter weten dat zij het volste vertrouwen in de Spaanse democratie en rechtsstaat heeft. De initiatiefnemer van de petitie, François Calvet, meldt dat de ondertekenaars van de petitie onder grote druk worden gezet om de petitie in te trekken.

Rapport aan VN
Internationale waarnemers bij het gerechtelijk proces rapporteren de ongeregeldheden van de rechtszaak bij de UN en noemen het gerechtelijk proces een politieke rechtszaak. Zij bekritiseren dat:

  • Er verschillende rechtszaken over hetzelfde geval lopen. Hierdoor kunnen getuigen niet openlijk spreken omdat er elders een rechtszaak tegen hen loopt.
  • De advocaten worden vaak beperkt door rechter Marchena in hun vraagstelling aan de getuigen.
  • De verdediging mag geen video ‘s tonen om de getuigen te confronteren met de beelden.
  • De aanklagers worden door de rechtbank in het voordeel gesteld.

Verscheidene Europarlementariërs klagen in een persconferentie over de partijdigheid van de rechtszaal. Marc Demesmaeker noemt het proces zelfs een farce.

Europa
Het heeft lang geduurd, maar beetje bij beetje begint men in Europa te begrijpen hoe Spanje in werkelijkheid functioneert, namelijk niet als een democratie maar als een autoritaire staat. De Catalanen, en ook de Basken, weten dit al lang en ondergaan de Spaanse praktijken dagelijks. Het zal echter nog wel een tijdje duren en er zullen nog veel dingen gebeuren voordat de internationale gemeenschap begrip heeft voor een onafhankelijke Catalaanse Republiek. Maar het tij is aan het keren en het is slechts een kwestie van tijd. En Spanje weet dat ook. De vrijheidsbeperkingen, de censuur, de gerechtelijke vervolgingen, zelfs het politieautootje dat al zes weken voor mijn deur staat geparkeerd om te voorkomen dat er weer iemand een pot gele verf tegen de gevel van het gerechtsgebouw aan gooit, zijn duidelijk een teken van de zenuwen van de Spaanse staat.

Please follow and like us:
error