De Spaanse kiescommissie frustreert het TV debat over de EU verkiezingen

(590 woorden)

Nog geen tien dagen geleden werd de Centrale Kiescommissie in Spanje (JEC) teruggefloten door de rechter dat Carles Puigdemont, welke in Ballingschap in Waterloo verblijft, het recht heeft om mee te doen met de Europese verkiezingen. Puigdemont eiste het directe aftreden van de JEC en dient een aanklacht bij justitie in omdat zij uit politieke motieven getracht hadden hem van de Europese verkiezingen af te houden. Zoals te verwachten was blijven alle leden van het JEC vastgeroest op hun stoel zitten en weten we onderhand ook hoe snel de Spaanse justitie ingrijpt wanneer het haar belieft. Kortom, er gebeurde helemaal niets.

Ook ex-vicepresident Oriol Junqueras, deze zit al meer dan een jaar in voorlopige hechtenis, stelt zich kandidaat voor het Europese Parlement. In deze hoedanigheid had hij het JEC gevraagd om door middel van een videoconferentie vanuit de gevangenis met het televisiedebat van de Catalaanse TV3, dat gisteravond plaats vond, mee te doen. Puigdemont had tevoren te kennen gegeven dat hij met dit debat niet mee zou doen indien Junqueras hem dit werd geweigerd. In Waterloo had men echter reeds alle voorbereidingen voor de videoconferentie getroffen. Het idee was dat zijn minister van gezondheid, Toni Comín welke tevens aldaar in ballingschap verblijft, eventueel zijn plaats zou innemen. Om kort te zijn: het JEC heeft in al haar wijsheid besloten dat Junqueras niet aan het televisiedebat kan deelnemen. Als reden geeft zij op dat de zaal in de gevangenis van waaruit hij zou spreken, om tien uur ‘s-avonds reeds gesloten is. Bovendien oordeelde de JEC dat Comín, een volkomen vrij man in geheel Europa met uitzondering in Spanje waar hij direct zal worden gearresteerd, ook niet met het verkiezingsdebat mee mag doen.

Een andere kandidaat van de lijst van Puigdemont, Aleix Sarri, nam de plaats van Comín gisteravond in. Bij de opening van het debat zei hij dat men deze situatie van censuur en onderdrukking niet kan normaliseren. Daarom had hij besloten om niet met het debat mee te doen en verliet de studio. Hij vroeg excuses aan de TV3 organisatoren van het debat en aan het publiek dat zij niet geïnformeerd kunnen worden hoe de lijst ‘Samen voor Europa’ denkt over  de verschillende thema ‘s die behandeld zouden worden. Hij overhandigde de gespreksleider een pendrive met de toespraak van Puigdemont. Ook de leider van ERC die Junqueras vertegenwoordigde, had een video van hem meegenomen. De video van Junqueras werd tijdens de uitzending getoond.

Het is de tweede maal in zeer korte tijd dat de Spaanse Kiescommissie de internationale burgerrechten van de kandidaten voor de Europese verkiezingen schendt. In verband met de Spaans-nationale verkiezingen, schend ook het Spaans Hooggerechtshof de rechten van Junqueras. Bij deze verkiezingen op 28 April werden hij en drie andere gevangen Catalanen gekozen tot leden van het Spaanse Congres en de Senaat. De wet schrijft voor dat de leden hiervan juridische immuniteit genieten. Alleen het Congres en de Senaat kunnen oordelen of haar leden gerechtelijk vervolgd kunnen worden. Junqueras en zijn medegevangenen die verkozen werden, hadden daarom direct nadat de uitslag bekend werd gemaakt vrij gelaten moeten worden. Maar het Hooggerechtshof doet alsof haar neus bloed: zij weigert hen vrij te laten en gaat gewoon met de hoorzittingen door. Junqueras en zijn collega gevangenen kunnen onder politiebegeleiding hun geloofsbrieven in het Congres ophalen en worden daarna naar de gevangenis terug gebracht. Gezien de toenemende beperkingen die de advocaten van de verdediging worden opgelegd en de ronduit schofferende behandeling door het Hooggerechtshof tegen hen en hun getuigen, lijkt het er op dat de rechters er niet geheel gerust op zijn.

Please follow and like us:
error