De laatste hoorzitting

(950 woorden)

Het gerechtelijk proces tegen de Catalaanse presidente van het Parlement, de politici en de burgerleiders is ten einde. Als laatste mochten zij het woord doen tegen het tribunaal dat hen zal veroordelen of vrijspreken. Ondanks de dreiging van 74 jaar gevangenisstraf (door de volksaanklager VOX) is het duidelijk dat zij geen enkele schuld zien in hun wat ze gedaan hebben. Enkele uitspreken van hen zijn bijvoorbeeld:

Jordi Turull:

– De reputatie van Spanje staat op het spel. Zal het na een veroordeling ooit nog beschouwd worden als een democratie?

– Het is ongehoord dat alle wettelijk toegestane activiteiten en legale vergaderingen zich opstapelen tot een aanklacht van rebellie.

– Het referendum was niet gericht tegen Spanje. Er was geen plan om Spanje kapot te maken.

– Er waren geen muren van mensen, alleen bergen van waardigheid.

– Ik zit hier voor mijn ideeën en omdat ik me niet uit de politiek heb teruggetrokken. (Turull werd de dag na zijn presentatie in het Parlement als president van Catalonië gevangen gezet.)

– De aanklager is vastbesloten om ten koste van alles de onafhankelijkheidsbeweging kapot te maken. Het is ongehoord dat hij zegt dat het houden van een referendum over zelfbeschikking een misdaad is en dat ook zal blijven, zelfs wanneer deze uit het wetboek van strafwet is verwijderd.

– Ik zit hier niet voor wat ik gedaan heb. Ik zit in de beklaagdenbank voor mijn ideeën

– Geëmotioneerd zegt Turull: Ik heb altijd eerlijk gewerkt voor het verbeteren van mijn land, Catalunya.

Josep Rull:
– Ze beschuldigen mij met een gemanipuleerde interview. Dat is een serieuze aanklager onwaardig.

– Dit tribunaal heeft nu de kans om te laten zien wat de rechten en wat de beperkingen van de vrijheid zijn.

– Met mijn gevangenneming heeft u besloten dat ik mijn kinderen, Bernat en Roger, gedurende twee jaren niet heb kunnen zien opgroeien. Maar met dit kunt u niet voorkomen dat ik hen een nobele gedachte overdraag.

– Men eist 16 jaar gevangenisstraf tegen mij omdat ik een regeringsplan heb ondertekend, de basis van ieder willekeurig verkiezingsprogramma.

– Democratie verdedigt men met democratie

– De sterken sluiten overeenkomsten. De zwakken leggen op.

Jordi Sànchez:
– Hij begint met een citatie van Socrates: ‘Het is beter om onder een groot onrecht te moeten lijden, dan daar schuldig aan te zijn.’

– De gevangenis doet pijn aan de gevangen, maar ook aan de familie. Deze pijn wordt door de gehele Catalaanse samenleving gevoeld.

– Het referendum van 1 Oktober was zonder geweld. Men kan duizend keer beweren dat het gewelddadig was, maar dat zal de mensen die het hebben meegemaakt niet overtuigen.

– Het gaat hier om de veroordeling van fundamentele en politieke rechten en vrijheden. U heeft de verantwoordelijkheid om de politieke crisis niet te verergeren.

Carme Forcadell:
– Ik begrijp niet waarom ik voor rebellie wordt beschuldigd, terwijl mijn collega-‘s van het Parlementaire bestuur slechts voor wettelijke ongehoorzaamheid worden aangeklaagd. Mijn stem telt evenveel mee als die van hun, ik beging dezelfde feiten. Alle besluiten worden door het gehele bestuur of door de plenaire vergadering van het Parlement genomen. Het bestuur heeft zich altijd aan het Parlementaire reglement gehouden. Ik wordt vervolgt voor mijn carrière (zij was acht jaar voorzitster van de burgerbeweging ANC), voor wie ik ben, en niet voor mijn handelen.

Ik heb altijd het vrije woord in het Parlement verdedigd en zal dat blijven doen. Want dat is de basis van Democratie.

– De aanklager blijft volhouden bij valse tweets die niet bestaan en blijft volhouden dat ik opgeroepen heb om scholen te bezetten.

– In de afgelopen 3 maanden is niets van de aanklacht bewezen. De aanklager kon zijn aanklacht aanpassen, maar doet dat niet.

Dolors Bassa:
– De rechtszaak heeft me soms verontwaardigd, geschokt en doorgaans triest gemaakt.

– Ongehoorzaamheid is een politiek regeringsplan voorstellen en dat vervolgens niet uitvoeren.

– Ik vraag niet alleen de Vrijheid voor mezelf, maar ook die van de komende generaties.

Jordi Cuixart:
– Als we worden gestraft voor wat we gedaan hebben, kan men daar ook in de rest van Spanje voor worden gestraft.

– Ik riep op tot een permanent protest en zal dat blijven doen want dat is de motor om vooruit te gaan. Dit is burgerlijke ongehoorzaamheid. Men voerde op 1 Oktober een fundamenteel recht uit.

– Dit is een politieke rechtszaak.

– Catalonië is een veelzijdige samenleving. Zelden vraagt men in Catalonië waar men vandaan komt, maar wel waar men naar toe wilt gaan.

– Het hoofd van de Staat (koning Felipe VI van Bourbon) heeft de mogelijkheid voorbij laten gaan om het geweld door de Staat te veroordelen.

– De meest karakteristieke uitspraak van alle beschuldigden was waarschijnlijk wel deze van Cuixart: ‘We zullen weer precies hetzelfde doen.’

De aangeklaagden hadden soms moeite om hun emoties te bedwingen. Zelfs advocaat Jordi Piña moest op een gegeven moment zijn bril even afzetten om zijn ogen te drogen.

Het gehele gerechtelijke proces kon live worden gevolgd. Echter alleen in Catalonië en Baskenland werd het proces door de publieke omroep uitgezonden. In de rest van Spanje wordt nagenoeg geen interesse getoond voor het meest belangrijke proces sinds het Franco regiem en dat zelfs het einde zou kunnen betekenen van wat men de ‘democratische periode in Spanje’ noemt. Voor deze laatste zitting stelde de burgerorganisatie Omnium Cultural op verschillende plaatsen in het land grote TV projectieschermen op om deze gezamenlijk te kunnen volgen. ‘s-Avonds organiseerde het ANC voor de gemeentehuizen bijeenkomsten waarin men de gerechtelijke vervolgingen en het ondemocratische handelen van Spanje veroordeelt.

Op de Potkaars podcast is een interview van me te zien over de laatste ontwikkelingen hier in Catalonië. Ook ander interviews van Nederlanders die nauw bij dit onafhankelijkheidsstreven betrokken zijn en van Nederlands sprekende Catalanen zullen hier worden gepubliceerd.

Daarnaast is er meer informatie te vinden op spanje.cat, waar ook de artikelen van dit blog zijn te lezen.

Please follow and like us:
error