Een giftige relatie

(415 woorden)

Op 3 Oktober hield de Spaanse koning Felipe VI, opvolger van het door generaal Franco aangewezen staatshoofd, een toespraak op de Televisie. Hij gaf daar een reprimande tegen de Catalanen die een referendum over hun onafhankelijkheid hadden gehouden en prees het optreden van de Spaanse nationale politie en de Guardia Civil. Iedereen herinnert zich nog wel de televisiebeelden van het buitenproportioneel optreden van de politie. (Vele video’s zijn hier te vinden.) Daarbij vielen meer dan duizend gewonden onder de burgerbevolking. Hoewel in een parlementaire monarchie de regering verantwoordelijk is voor de daden en uitspraken van het Staatshoofd, deed en zei voormalig minister president Mariano Rajoy, geheel volgens zijn stijl, absoluut niets. Toen de Catalaanse president Quim Torra later de koning vroeg om zijn woorden terug te nemen omdat hij koning van alle Spanjaarden is, kreeg hij nul op rekest. Met de gerechtelijke uitspraken en de te verwachten reacties in Catalonië daarop, zei Felipe onlangs dat hij weer zal spreken indien dat nodig is.

Met de toespraak van Felipe werden de hoogste Spaanse rechtbanken (Het Constitutioneel Hof, het Audiencia Nacional en het Hooggerechtshof) en het Openbaar Ministerie aangespoort in de gerechtelijke vervolgingen tegen de Catalaanse burgerleiders. De eersten die gevangen genomen werden (de leiders van de burgerorganisaties), zitten komende 16 Oktober al twee jaren in voorarrest. Het OM klaagde de Catalaanse politici aan voor lidmaatschap van een criminele organisatie en voor oproer. Dit is een militair georganiseerde opstand om de gevestigde orde omver te werpen, waar 25 jaar gevangenisstraf op staat. De Duitse rechtbank weigerde om de Catalaanse president Carles Puigdemont hiervoor uit te leveren, want zij vond dat hij geen geweld gepleegd had of daartoe aanzet had gegeven. De Working Group of Arbitrary Detention van het Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties eist dat Spanje de politieke gevangenen onmiddelijk vrijlaat en hen vergoedt voor de geleden schade. De steun van Felipe werd bevestigd bij de openingen van het juridisch seizoen in 2018 en in 2019. Het staatshoofd is de voorzitter van deze vergaderingen. De harde taal tegen de Catalaanse leiders door de voorzitter van de Hoge Juridische Raad en door de openbaar hoofdaanklager met instemming van Felipe VI is het bewijs van zijn steun tegen de politieke vervolgingen.

De Spaanse koning werd afgelopen week in Nederland met alle ins en outs door hoogwaardigheidsbekleders en koning Willem-Alexander van Oranje ontvangen. Felipe is dik bevriend met de Nederlandse koning. Een giftige relatie die de Nederlandse overheid en haar staatshoofd onwaardig is, maar die erg veel verklaart over het stilzwijgen van de Nederlandse politiek over de schandelijke schendingen van de mensenrechten in Spanje.

Please follow and like us:
error