Spanje stuurt aan op interventie in Catalonie

(830 woorden)

Als je door Barcelona loopt…
Afgelopen weekend vonden er ook weer verschillende relletjes in Barcelona plaats. De Catalaanse publieke omroep maakte een samenstelling van video’s hoe onbeschaamt en gewelddadig de politie tegen vaak onschuldige mensen optreed. Willekeurige arrestaties zijn geen uitzondering, of je slechts bij een rel staat toe te kijken, enkele straten verderop er van weg loopt, met een emmertje water loopt om een vuurtje te doven of gewoon een biertje op een terrasje zit te drinken. Je kan zomaar in elkaar geslagen en meegenomen worden naar het politiebureau. Daar schrijft de politie haar verslag, soms is dit dezelfde als die van een andere arrestant, inclusief de spelfouten, en kan de arrestant beschuldigd worden van het in bezit hebben van knikkers of een jeu-de-boule bal om naar de politie te gooien. De politie ‘vond’ dezelfde bal (met hetzelfde nummer) in de tas van zes andere arrestanten. Maar de rechter neemt het woord van de politie voor heilig en als arrestant sta je nagenoeg machteloos. In totaal zijn er de afgelopen dagen 28 jongeren gearresteerd. Enkelen daarvan zijn minderjarig.

Uitlokkken
Zaterdag kondigde de Catalaanse activistenbeweging CDR aan om na de protestdemonstratie in Barcelona tegen de veroordelingen van de leiders die het referendum hadden georganiseerd, een sit-in protest (‘picknick’) te gaan houden voor het hoofdkantoor van de Policia Nacional aan de Via Laietana. Zij wilden van de gelegenheid gebruik maken om de rubberen kogels ‘terug te brengen’ die de politie de week tevoren had ‘uitgedeeld’. Natuurlijk had het CDR geen rubberen kogels in bezit. De politie had de meeste ballen na de rellen zelf weer bijelkaar gezocht. Er werden daarom metaforisch rubberen kogels in de vorm van papieren propjes over de hekken van het het zwaar bewaakte hoofdkantoor gegooid. In plaats dat er ME busjes van de nationale politie pal voor het hoofdkantoor stonden om deze te beschermen, stonden er een vijftal busjes een eindje verderop, op de kruising met carrer el Comtal. Aan de binnenzijde van de busjes waren aan de ramen Spaanse vlaggen gehangen. De busjes stonden daar duidelijk om rellen en geweld uit te lokken. Volgens journalist Pere Martí zouden de auto’ s een val kunnen zijn geweest, net zoals de auto’s van de Guardia Civil die onbeheerd en vol met wapens geparkeerd stonden bij de huiszoeking van het Catalaanse ministerie van Economische Zaken op 20 September 2017. Deze werden toen gebruikt om de leiders van het ANC en Omnium Cultrural voor negen jaar op te sluiten.

Infiltreren
Dat de Spaanse politie in de rellen infiltreert toont ook de video waarin agenten in burgerkleding en met bedekte gezichten een winkel waren binnengevlucht. Zij dwongen de eigenaar om het rolluik te sluiten en kwamen pas weer naar buiten, allen met capuchon op, toen zij door de Spaanse ME politie vrijgeleiding kregen.

Onverantwoordelijke uitspraak minister Binnenlandse Zaken
Minister van BiZa Fernando Grande-Marlaska, een rechter van het Spaanse Hooggerechtshof die al meerdere malen door het Europese Gerechtshof voor de Mensenrechten is veroordeeld wegens onregelmatigheden van de rechtsgang, beweert dat het geweld van de rellen in Catalonie een grotere inpact heeft dan het geweld in Baskenland. Hij refereert daarmee naar het terrorisme van de ETA waarbij gedurende haar bestaan rond de 800 mensen werden vermoord. Bij de rellen in Barcelona zijn tot nu toe ruim 600 gewonden gevallen, waarvan vier mensen een oog verloren, een meisje een schedelbassis fractuur opliep en twee jonge mannen een testikel verloren door het buitenproportionele politiegeweld.

Om nu de relletjes in Barcelona als ernstiger te kenmerken dan het ETA terrorisme is niet aleen erg overdreven, maar is voor een minister een grote onverantwoordelijke uitspraak. Marleska creert hiermee een sfeer om al dan niet met nog meer Spaanse politie, of erger, in Catalonië te intervenieren en er uiteindelijk de noodtoestand uit te roepen.

Het Congreslid Rosa Luch schrijft in een tweet: “Om wat in Catalonie gebeurd te vergelijken met de moordenaars van mijn vader is niet alleen banaliseren van het terrorisme, maar ook een beleding van de slachtoffers”

De voorzitter van de vereniging van terrorisme slachtofferds, Robert Manrique, schrijft in een andere Tweet: “Eens kijken minister. Als u een momentje heeft en stopt met liegen, komt u dan eens naar de voordeur van Hipercor (*) en verteld u ons eens wat u onder ‘geweld’ verstaat. Daar zullen Enrique, Nuria, Enric, Francesc, Rosa, Marc, Mina, Marta, Rosa Maria, Ricard, Marga, Robert, Asun, Jordi, Xavi, Rafa, Anna, Elena, Jesus… u opwachten”

Weliswaar verzachtte Marleska zijn uitspraak toen er een regen van kritiek op zijn uitspraak neerdaalde. Maar, in tegenstelling tot zijn boute uitspraak, wordt de rectificatie door de Spaanse media weggemoffelt. En zo gelooft het overgrote deel van de Spaanse bevolking (en de enkele buitenlandse media die de woorden van de Spaanse regering nog steeds voor waar aannemen) dat de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging nationalistisch (in de kwade zin van het woord) en zeer geweldaddig is. Het is niet de vraag of, maar wanneer de Catalaanse autonomie opnieuw zal worden opgeheven.

*In 1987 vond in een supermakt van Hipercor in Barcelona een bomaanslag door ETA plaats. Hierbij vielen 45 gewonden en 21 doden.

Please follow and like us:
error