dag -4

Omsingeling scholen
De openbaar hoofdaanklager in Catalonië heeft de Catalaanse politie, Mossos d’Esquadra, geboden om de scholen en andere gebouwen te omsingelen die gebruikt gaan worden als stemlokaal. De scholen moeten vrijdag na schooltijd leeggeruimd worden, vanaf dat moment hermetisch worden afgesloten en de sleutels moeten worden afgeleverd. Volgens de Spaanse wet moet de Mossos d’Esquadra gehoor geven aan de openbaar aanklager. Het niet opvolgen van een order geld als wettelijke ongehoorzaamheid waar een zware straf voor staat, zeker als het de politie betreft. De referendumwet heeft echter haar eigen, Catalaanse, legaliteit gecreëerd om het referendum mogelijk te maken. Deze legaliteit staat recht tegenover die van de Spaanse, daar de referendumwet zich boven de Spaanse grondwet stelt. Het mag duidelijk zijn dat de Spaanse justitie de Catalaanse legaliteit niet accepteert. De grote vraag is dus aan welke legaliteit de Mossos d’Esquadra de dag voor en tijdens het referendum uiteindelijk gehoor zullen geven. De Catalaanse minister van binnenlandse zaken en hoofd van de Mossos zei dat de opdracht van de openbare aanklager tot het verstoring leidt van de openbare orde en daarom tegenstrijdig is met de principiële oprdracht van de Catalaanse politie.

Please follow and like us:
error