dag 25: Het antwoord op ‘artikel 155’

Vandaag en morgen vind de plenaire vergadering van het Catalaanse Parlement plaats. In deze vergadering zal het Parlement proberen een antwoord te geven op de aanval die de spaanse overheid op de Catalaanse overheid gaat uitvoeren met het plan van ‘artikel 155’ van de regering van Rajoy om de Catalaanse autonomie op te heffen. De wereld kijkt met argusogen naar Catalonië en naar wat er in dit Parlement gebeuren gaat.

De vraag was nog of de Catalaanse president Carles Puigdemont naar Madrid zou gaan om in de Senaat zijn standpunt zou verdedigen. Aangezien het echter overduidelijk is dat de PP partij haar plannen ‘artikel 155’ sowieso zal doorzetten en zij in de Senaat een absolute meerderheid heeft, ziet Puigdemont af van zijn weerwoord in de Senaat. Puigdemont heeft vorige week tot twee maal toe zijn standpunt in een brief duidelijk gemaakt. Tot twee maal toe heeft hij daarin gezegd dat de onafhankelijkheid van Catalonië niet was uitgeroepen. Desalnniettemin heeft de PP regering de voorbereidingen voor ‘artikel 155’ doorgezet. Een verklaring van Puigdemont in de Senaat zou daarom tegen dovemansoren zijn en bovendien zou de agenda voor het plenaire debat in het Parlement moeten worden aangepast.

Het Catalaanse Parlement heeft weinig opties; het uitschrijven van vervroegde verkiezingen en het opheffen van de opschorting van de onafhankelijkheidsverklaring en daaruitvolgend het aannemen van de juridische overgangs-en oprichtingswet (de voorlopige grondwet voor de nieuwe republiek Catalonië). Of een combinatie daarvan.

Met grote waarschijnlijkheid zijn vervroegde verkiezingen uitgesloten. De PP heeft al laten weten dat zij haar plan voor ‘artikel 155’ doorzet, ongeacht of er vervroegde verkiezingen door Puigdemont wordt uitgeschreven. Rajoy zei gisteren dat hij ‘schone’ verkiezingen wil en wanneer de rust in Catalonië is weergekeerd. Altijd volgens zijn criterium, natuurlijk. Met ‘schone’ verkiezingen bedoeld hij dat de onafhankelijkheidspartijen dan niet met de verkiezingen mee kunnen doen. Daarvoor moeten deze politieke partijen door een rechtbank illegaal worden verklaard en dat kost tijd. (Daarnaast zullen ook de burgerorganisaties ANC en Omnium, waarvan hun leiders in de gevangenis zitten, illegaal worden verklaard.) Men is hier in Catalonië er van overtuigd dat, als het aan de spaanse overheden ligt, er nooit meer verkiezingen voor het autonome gebied binnen de spaanse legaliteit zullen worden gehouden. Wat de spaanse overheid wil, met name de PP, is recentralisatie: het opheffen van alle autonome gebieden en het terugbrengen van alle macht naar Madrid. Het is niet voor niets dat de PP deze week ook drie andere autonome gebieden heeft gedreigd met ‘artikel 155’.

Het moment van het stemmen in het Parlement zou van belang kunnen zijn. Verklaard het Parlement de onafhankelijke staat Catalonië nog voordat de Senaat heeft gestemd over ‘artikel 155’, dan is de kans dat de Catalaanse actie door de buitenwereld als provocerend wordt gezien. Dit zou dan een negatieve invloed op de internationale erkenning van de nieuwe Catalaanse staat kunnen hebben. Wordt de verklaring goedgekeurd nadat de Senaat heeft gestemd over het plan van Rajoy, dan bestaat het gevaar dat de kamer haar stem niet meer kan uitbrengen omdat zij dan, juridisch gezien, monddood is gemaakt door ‘artikel 155’. De onafhankelijkheidsverklaring is natuurlijk sowieso tegen de spaanse grondwet. Maar er is een moment dat de politici ongehoorzaam aan de spaanse wetten zullen moeten zijn. De spaanse wetgeving is als een juridische kooi, zeker gezien de sterk partijdige interpretaties er van door openbaar aanklagers en rechters, waar ontsnappen onmogelijk is.

De plenaire vergadering van het Parlement is een kat en muis spel, waar de unionisten zullen proberen om de vergadering te dwarsbomen en te rekken. Het welbekende fillibusterisme wat we ook gezien hebben bij de behandeling van de referendumwet en de overgangs-en oprichtingswet op 6 en 7 September. Kortom, de plenaire vergadering zal een lange zitting worden. Zij zal vanmiddag beginnen en morgenochtend, Vrijdag 27 Oktober, worden voortgezet. De verwachting is dat morgen wordt gestemd over de te nemen beslissingen.

Please follow and like us:
error