Wat doen we met de onvrijwillige herverkiezingen?

freedom_jordis_0

De presidente van het Catalaanse Parlement, Carme Forcadell, ging vanochtend gewoon naar haar werk. Zij is niet door de spaanse regering onder ‘artikel 155’ uit haar functie gezet. In de loop van de ochtend werd afgekondigd dat de vergadering van het Parlementsbestuur, die voor morgen was gepland, niet door zal gaan. In plaats daarvan zal een vergadering van het beperkte bestuur plaats vinden. Iets wat normaal gebeurd wanneer het Parlement is ontbonden in geval van aangekondigde verkiezingen. Deze aankondiging wordt daarom geïnterpreteerd dat de presidente het Parlement als ontbonden beschouwd. Forcadell zei dat zij altijd heeft gezegd dat ze de medewerkers en ambtenaren van het Parlement niet in gevaar wil brengen en dat zij daarom deze beslissing heeft genomen.

Binnen de Catalaanse politieke onafhankelijkheidspartijen wordt nu gediscussieerd of zij mee zullen doen met de verkiezingen op 21 December die door Rajoy zijn afgekondigd. Meedoen met deze verkiezingen betekend dat de partijen Catalonië niet als een soevereine staat beschouwen, zoals het Parlement afgelopen vrijdag heeft verklaard. Dit zou dus kunnen leiden tot verlies van geloofwaardigheid. Het voordeel van meedoen met deze ‘autonome verkiezingen’ is dat men voor eens en altijd kan aantonen dat er in Catalonië een democratische meerderheid is voor onafhankelijkheid. Niet meedoen met deze verkiezingen, en eventueel zelfs het boycotten er van, kan door de unionisten als een ondemocratische houding worden beschouwd en zou kunnen leiden tot een Parlement en regering die alleen de steun van de unionisten heeft.

De vicepresident van de spaanse Senaat, de PP-er Pedro Sanz, heeft alvast gedreigd dat als de partijen doorgaan met hun streven voor Catalaanse onafhankelijkheid en zij deze verkiezingen zullen winnen, de Senaat gewoon opnieuw ‘artikel 155’ (interventie van de Catalaanse autonomie) zal invoeren. Oftewel, er zullen net zolang verkiezingen worden opgelegd totdat de unionisten winnen.

Please follow and like us:
error