Meer gerechtelijke vervolgingen in Catalonië

llac-grocDe rechtsvervolgingen in Spanje tegen de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging worden steeds agressiever. Gisteren moest een inwonder van Tarragona voor de rechter verschijnen omdat zij wordt aangeklaagd wegens oproep tot haat tegen de politie. Zij had een spandoek op haar balkon gehangen met de text “Police go home”. In de plaats Igualada worden de deelnemers door de politie geïdentificeerd die iedere dag om 20:30 uur voor het concertgebouw een nationaal liedje zingen. Daar het meer dan 30 personen zijn, zou dit illegaal zijn. Vanochtend werden twee leden van de Comitès de Defensa de la República (Comité ter Verdediging van de Republiek, CDR) beweging gearresteerd. Gedurende de paasdagen hadden de CDR wegen geblokkeerd en de hefbomen van de tolpoorten tijdelijk weggehaald (later werden ze weer terug gemonteerd), waardoor het verkeer gratis van de tolwegen gebruik kon maken. Zij worden aangeklaagd voor oproer en terrorisme. Inderdaad: terrorisme voor het vreedzaam blokkeren van een snelweg of het gratis doorgang verlenen op de tolwegen. Er stonden toen enkele verkeersagenten bij en die keken er naar. Ingrijpen leek de Catalaanse politie op dat moment niet nodig. De arrestanten worden overgebracht naar Madrid om te worden verhoord door het Audiencia Nacional, dezelfde rechtbank die de leiders van de burgerbewegingen in voorlopige hechtenis heeft gesteld. Ook zes andere CDR leden zijn vanochtend gearresteerd vanwege de manifestatie voor de deur van het Catalaans Parlement op 30 Januari. Men manifesteerde als ondersteuning bij het instellen van president Puigdemont. De plenaire vergadering werd toen op het laatste moment afgelast. Zij worden aangeklaagd wegens oproer tegen de Spaanse overheid. De campagne van criminalizatie van het CDR door de Spaanse politiek en de media, zoals ik in een vorige artikel beschreef, begint haar ‘vruchten’ af te werpen. Iedereen die van mening is dat Catalonië onafhankelijk van Spanje moet worden en deze mening uit, is vogelvrij en kan op willekeurig moment worden gearresteerd. De vrijheid van meningsuiting, de hoeksteen van een democratische rechtsstaat, is niet meer in Spanje.

De woede van Spanje omdat Duitsland Puigdemont niet uitlevert, de vernedering van de gebroken Spaanse trots en de wens van wraak beginnen hun effect op de samenleving te hebben. De vicepresident van de Duitse SPD partij in het parlement, Rolf Mützenich, ondersteund zijn minister van Buitenlandse zaken met betrekking tot de vrijlating van Puigdemont en hij vergelijkt de Spaanse rechtspraak met die van Turkije.

Vrijheid voor de politieke gevangenen in Spanje, voor de vervolgden en voor de politici in ballingschap.

Please follow and like us:
error