Onderzoeksrechter Llarena naar de Belgische rechtbank

Zoals eerder vermeld, wordt de onderzoeksrechter van het Hooggerechtshof Llarenaop 4 September opgeroepen voor de Belgische rechtbank. De politici die in België in ballingschap zijn, hebben daar een aanklacht tegen de rechter ingediend wegens zijn partijdigheid in hun zaak. Aanleiding voor de aanklacht waren opmerkingen van de rechter op een conferentie in Ovieu waarin Llarena beweerde dat zij geen politieke gevangenen en ballingen zijn. Dit is een politieke uitspraak en ongehoord voor een rechter die belast is met het desbetreffende onderzoek. Llarena heeft de steun gevraagd, en gekregen, van de Hoge Raad. Dit is de juridische top, aangesteld door de Spaanse politiek, die weer de rechters aanstelt. Deze Raad heeft de Spaanse regering daarom gevraagd om rechter Llarena en het Spaanse juridische systeem voor de Belgische rechtbank te verdedigen. De regering van Pedro Sanchez heeft gister laten weten dat zij zich in deze rechtszaak persoonlijk verantwoordelijk zal stellen en een Belgische advocaat zal zoeken die haar zal verdedigen.

In een radiointerview noemde de afgetreden rechter Elpidio José Silva de actie van de Hoge Raad ongrondwettelijk en is dit een indicatie van crimineel gedrag wegens samenspanning. Silva is lid van de groep juristen voor democratie ‘Atenes’. Zij klagen de juridische top, de Hoge Raad, het Constitutioneel Hof en de regering van Rajoy aan wegens hun herhaaldelijk onwettelijk handelen in dit politieke conflict.

In een interview met de krant Vilaweb, zegt de advocaat van de politici die in ballingschap in België verblijven, Gonzalo Boye, dat de Spaanse regering op haar woorden terug is gekomen. Nu zegt zij dat zij alleen de juridische onaantastbaarheid van de de Spaanse justitie in België zal verdedigen, maar niet de uitspraken van Llarena. Dit alles is volgens Boye onmogelijk. Het betreft een burgerrechtszaak. ‘Indien je gaat scheiden van je vrouw, kan niet je schoonmoeder voor de rechter verschijnen om de scheiding te regelen’, zegt hij. Llarena is zelf verantwoordelijk voor zijn verdediging. Indien hij, of zijn advocaat, niet bij de Belgische rechtbank komt opdagen, dan vlucht hij voor justitie. Dit wordt in burgerrechtelijke termen een ‘rebel’ genoemd. Een bekend voorkomende term hier sinds de afgelopen maanden: de Catalaanse politici worden aangeklaagd voor rebellie, in deze zin met gebruik van gewapend geweld, omdat zij een referendum hebben gehouden.

Llarena verschuilt zich achter het excuus dat hij niet zelf is aangeschreven door de Belgische justitie en daardoor de aanklacht nooit ontvangen heeft. Advocaat Boye zegt in het interview dat de aanklacht van 5 Juni naar het Spaans is vertaald, verzegeld op echtheid en hem een kopie is verstuurd. ‘Llarena en de Spaanse justitiële top zijn wanhopig, want zij weten zelf ook wel dat hun gedrag niet klopt’, zegt hij.

Omdat de Spaanse regering van Rajoy, samen met haar politieke gedoogpartners C’s en PSOE, nooit heeft willen onderhandelen over het Catalaans politieke conflict en alles heeft aangeklaagd bij, en overgelaten aan, justitie, bevind de Spaanse Rechtsstaat zich nu op een hellend vlak dat niet meer te stoppen is. Door de innige samenwerking tussen de politiek en justitie, is de scheiding tussen deze machten flinterdun geworden. Steeds meer vertoont de Rechtsstaat haar barsten. Steeds meer zal de Internationale gemeenschap, waaronder de Europese lidstaten (maar niet de EU zelf), begrijpen waarom Catalonië zich van Spanje wil afscheiden en ‘een gewoon land’ wil worden. Dat is het enige wat men hier wil.

Please follow and like us:

Published by

gb_vdg

As engineer in physics I am mainly interested in technology and science. But also in (analog) photography and related arts. I practice some sport, like biking. I also collaborate to improve the real life boundary conditions of my second country.