Reactie van Spanje op het VN Rapport

(630 woorden)

Als reactie op het rapport van de werkgroep Arbitraire Gevangenen (WGAD) van het Hoge Commissariaat van de Verenigde Naties voor de Mensenrechten, zegt de Spaanse president Pedro Sánchez dat de werkgroep zich heeft laten misleiden door de leugens van de Catalanen en de realiteit heeft verdraaid. Spanje is dus niet van zins om de Catalaanse politieke gevangenen per onmiddellijke ingang vrij telaten, zoals het rapport aanbeveelt.

In Spanje zelf is weinig of geen bekendheid gegeven aan de publicatie van het rapport van WGAD. Een aantal telefoontjes van het publiciteitsbureau Espanya Global, welke onder het ministerie van BuZa valt, naar de directeuren van de grootste media, was voldoende om dit te verhinderen. De directeur van Espanya Global, Ara Lozano, zei dat de communicatie middelen van haar bureau verbeterd moeten worden om dit soort vergiftigingen door de Catalanen bij de internationale instellingen te voorkomen. Toen Lozano in 2015 volksvertegenwoordigster in het Congres van UPyD was, zei zij vanaf het spreekgestoelte in het Congres dat iedere democratie de uitspraken van de VN moet respecteren. Zij sprak toen over de VN veroordelingen tegen de Venezuelaanse oppositie leider Leopoldo López en natuurlijk niet over de Catalaanse politieke gevangenen.

Daarnaast is de Spaanse regering een smeercampagne begonnen tegen de leden van de werkgroep. Zij vraagt bij de VN het ontslag van twee leden, de Mexicaan José Guevara en de Zuid-Koreaan Seong-Phil Hong, omdat zij in het verleden hebben samengewerkt met de advocaat van Puigdemont, Ben Emmerson. Dit zou de uitspraak door verstrengeling van belangen hebben beïnvloedt. De regering heeft nu na publicatie van het rapport echter geen argument meer om de leden van de werkgroep te wreken, want zij heeft afgelopen 8 November al haar klachten en aanbevelingen met betrekking tot dit onderzoek kunnen indienen.

Daarnaast beschuldigt Sánchez dat WGAD het rapport vooraf heeft laten uitlekken. De Spaanse overheid kreeg het rapport 48 uur voordat het publiekelijk bekend zou worden gemaakt. Emmerson laat weten dat de Spaanse regering zelf het rapport naar de krant el Pais heeft laten uitlekken. In een serie Tweets laat hij zijn mening hierover uit.

Het antwoord van de Spaanse regering op de WGAD uitspraak lijkt steeds wanhopiger. Nu klagen ze over een verondersteld belangenconflict en dat de beslissing naar mij vooraf zou zijn uitgelekt. Geen van deze klachten is waar.

Ik heb nooit de leden van WGAD ontmoet of gesproken. Twee van hen waren officiële VN Rapporteurs op hetzelfde moment toen ik dat was. Onze stafleden werkten samen met gezamelijke brieven, maar ik nooit direct zaken met hen gedaan. Er is geen belangenconflict.

Ook lekte niemand van WGAD, of haar Secretariaat, de uitspraak vooraf uit. De regering lekte die met opzet, zoals de envelop van de brief duidelijk maakt. Dit is een on-eerzame poging van de regering van Pedro Sánchez om WGAD te besmeuren.

Persoonlijke aanvallen zoals deze zijn de laatste redmiddelen van een wanhopige regering. De autoriteiten van de regering van Sánchez hebben met opzet tegen de VN gelogen toen zij beweerden dat de uitkomst vooraf naar mij was gelekt, terwijl zij volkomen wisten dat zijzelf naar El Pais hebben gelekt. Zij hebben dit opgezet.

Het zal allemaal duidelijk worden wanneer de VN deze valse aanklachten onderzoekt. Het niveau van opzettelijke oneerbaarheid van regeringsleden van een VN lid is zeldzaam. Spanje gedraagt zich als en schurkenstaat. Door het maken van deze aantijgingen, schiet Pedro Sánchez zichzelf in de voet.

Sánchez doet er beter aan om zich juridisch en politiek zich wat meer volwassen te gedragen. Hij zou de uitspraak van WGAD moeten accepteren en stoppen met de Stalinistisch show rechtszaak. En Pedro, bedenk waarom Barca zo goed in voetbal is: Speel met de bal, niet op de man.

De minachting van Spanje naar de VN en haar uitspraak is geen uitzondering. Er bestaat inmiddels lange lijst van internationale organisaties en instituten, waaronder International Trial Watch en Amnestie International.

Please follow and like us:
error